E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4275
Lasīšanai: 3 minūtes

Vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. aprīlī, 2014
Agris Sprūds

Daudzdzīvokļu nams, dzīvokļi privatizēti, apsaimniekotājs pašu izveidots DzĪKS. Apkure centralizēta no pilsētas, visiem kopēja sistēma. Viens dzīvokļa īpašnieks vēlas atdalīties no kopējās apkures sistēmas un izveidot savā dzīvoklī individuālo gāzes apkures sistēmu. Cik dzīvokļu īpašniekiem procentuāli jāpiekrīt šādam projektam? Liepājas gāzes iecirknis pateica, ka pietiekot ar 50% plus viens, bet pēc likuma sanāk, ka vajag 100% piekrišana, jo tā ir kopīpašuma daļas izmaiņa.

A
atbild:
10. maijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo tiesisko regulējumu daudzdzīvokļu mājas atsevišķa dzīvokļa īpašuma atslēgšanai no centralizētas apkures sistēmas, tādējādi grozot kopīpašuma (mājas centralizētās siltuma komunikāciju sistēmas) daļas lietošanas kārtību dzīvokļu īpašnieku starpā, ir nepieciešama visu pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana.

Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta pirmā daļa noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopība, noslēdzot attiecīgu līgumu, var pilnvarot citu personu izlemt kopības kompetencē esošu jautājumu, izņemot šā panta otrajā daļā minētos jautājumus. Savukārt minētā panta otrā daļa noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par: kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu) (1.punkts); kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā (2.punkts). Savukārt likuma 17.panta piektā daļa noteic, ka, lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16.panta otrās daļas 1. un 2.punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalso visi dzīvokļu īpašnieki.

Projektu var apstiprināt, ja tam piekrīt visi dzīvokļu īpašnieki. Piemēram, ja teorētiski no centralizētās apkures atslēgtos 90% dzīvokļu īpašnieku, atlikušajiem ļoti celtos izmaksas par siltuma piegādi mājai un šis pakalpojums kļūtu nesamērīgi dārgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas