E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30407
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai būs pabalsti, ja darbs grūtniecei ir uz noteiktu laiku

J
jautā:
08. septembrī, 2023
Samanta

Labdien! Esmu uzsākusi darbu kā aizvietotāja, bet plānoju ģimenes pieaugumu. Vai, esot aizvietošanas statusā, man ir iespēja doties BKA un saņemt katru mēnesi pabalstu no valsts pēc bērniņa piedzimšanas?

A
atbild:
18. septembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī uz noteiktu laiku noslēgta darba līguma gadījumā darbiniekam ir gan Darba likumā noteiktās tiesības, gan sociālās garantijas, jo darba ņēmējs arī terminēta līguma gadījumā ir sociāli apdrošināts. Tomēr grūtniecība nepagarina uz noteiktu laiku noslēgtu darba līgumu, jo uz laiku noslēgts darba līgums tiek izbeigts noteiktajā termiņā.

Tiesībām uz pabalstiem ir noteikti sociālās apdrošināšanas periodi, proti, pabalsti būs tad, ja tie atbildīs piešķiršanas nosacījumiem.

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā persona, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir kvalifikācijas jeb minimālais apdrošināšanas periods – jābūt veiktām sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) maternitātes pabalsta apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums,

vai

  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī tad, ja sieviete atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Informāciju individuālā situācijā varat uzzināt, sazinoties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Informācija par visiem pabalstiem, to piešķiršanu un apmēru ir izklāstīta VSAA mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas