E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30236
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai pašvaldība var pieprasīt samaksāt nekustamā īpašuma parādu par ilgstošu periodu

J
jautā:
17. augustā, 2023
Māris

Labdien! Man atsūtīja vēstuli par nekustamā īpašuma nodokļa parādu, kas esot no 2013. līdz 2023. gadam. Visus 10 gadus nekādu atgādinājumu par nekustamā īpašuma nodokli nebiju saņēmis. Patlaban summa ir sakrājusies diezgan prāva. Vai tiešām var 10 gadus klusēt un tad pieprasīt par visiem gadiem maksāt?

A
atbild:
18. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” ir noteikts, kādā veidā šī nodokļa maksātājs saņem informāciju.

Pašvaldības par nekustamā īpašuma nodokļa apmēru kārtējam taksācijas gadam paziņo nodokļa maksātājam vai tā pilnvarotajai personai līdz tā paša gada 15. februārim, nosūtot maksāšanas paziņojumu viņam vai viņa pilnvarotajai personai pēc norādītās adreses. Nosūtot maksāšanas paziņojumu pa pastu, to nav nepieciešams noformēt kā ierakstītu pasta sūtījumu. Uz maksāšanas paziņojuma, ja tas tiek sagatavots elektroniski, nav nepieciešams nodokļu administrācijas amatpersonas paraksts.

Ja nodokļa maksātājs nav deklarējis dzīvesvietu likumā noteiktajā kārtībā un nav paziņojis nodokļu administrācijai adresi, kurā viņš ir sasniedzams, kā arī nav informējis nodokļu administrāciju par to, ka līdz kārtējā taksācijas gada 15. februārim nav saņēmis maksāšanas paziņojumu, nodokļa maksāšanas paziņojums netiek nosūtīts, bet nodokļa aprēķins stājas spēkā kārtējā taksācijas gada 22. martā.

Ja nodokļa maksātājs nav deklarējis dzīvesvietu likumā noteiktajā kārtībā un nav paziņojis nodokļu administrācijai adresi, kurā viņš ir sasniedzams, paziņojumu par administratīvajiem aktiem saistībā ar nekustamā īpašuma nodokli, kas izdoti pēc taksācijas gada 15. februāra, pašvaldība izvieto savā tīmekļvietnē, norādot vietu, kurā nodokļu maksātājs ar to var iepazīties.

Ja nodokļa maksātājs nav deklarējis dzīvesvietu likumā noteiktajā kārtībā un nav paziņojis nodokļu administrācijai adresi, kurā viņš ir sasniedzams, kā arī līdz kārtējā taksācijas gada 15. februārim nav saņēmis maksāšanas paziņojumu, tā pienākums ir mēneša laikā rakstveidā par to informēt pašvaldību, kura iekasē nodokli.

Pašvaldība ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

Pašvaldības savos saistošajos noteikumos arī noteic nodokļa maksāšanas kārtību, tostarp, ka maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiek uzsākta septiņu gadu laikā no nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 26. panta 61 daļai nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, izņemot muitas nodokli un citus līdzvērtīgus maksājumus, neuzsāk, ja piedzenamā parāda kopsumma nav lielāka par 15 eiro.

Pašvaldības informācijā par nodokļa maksājumu ir jābūt norādītām konkrētām tiesību normām, saskaņā ar kurām ir noteikts pienākums samaksāt nodokli. Tāpēc pašvaldībā, kurā atrodas konkrētais īpašums, ir jānoskaidro visi jautājumi saistībā ar nodokļa maksājumiem, tai skaitā par izveidojušos parādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas