E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30182
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Laulības šķiršana un laulāto saistības

J
jautā:
12. augustā, 2023
Anna

Labdien! Gatavojos iesniegt pieteikumu laulības šķiršanai, jo vīram ir citas attiecības. Arī viņš vēlas šķirties. Bērnu vai strīdu nav. Laulības laikā pēc vīra lūguma paņēmu lielu patēriņa kredītu un visu summu iedevu vīram, viņš sola katru mēnesi atdot konkrēto summu. Vairs vīram neuzticos. Kā man juridiski korekti noformēt, ka viņš man ir parādā šo summu, lai vajadzības gadījumā tā tiktu piedzīta? Strīdu par mantas sadali nav, bet ir minētais kredīts. Vai to var noformēt laulības šķiršanas procesā pie notāra, parakstot vienošanos? Vai tomēr šajā gadījumā laulība jāšķir tiesas ceļā? Vai pietiek ar viņa un manis parakstītu parādzīmi? Pēc šķiršanās viņš pārcēlās dzīvot uz Franciju, līdz ar to parādu plāno atdot pārskaitījumu veidā. Viņam man ik mēnesi jāpārskaita 450 eiro. Vai par šo summu man būs jāmaksā IIN 23% apmērā? Vai ir iespējams noformēt, ka viņš apmaksā šo nodokli?

A
atbild:
14. augustā, 2023

Civillikuma 96. panta otrā daļa noteic, ka par saistībām, ko viens no laulātajiem noslēdzis ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, šis laulātais atbild ar savu mantu tad, ja laulāto kopīgās mantas nepietiek. Otrs laulātais par šīm saistībām ar savu mantu atbild tikai tad, ja pēc saistības saņemtais izlietots ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām. Tā kā laulāto kopīgās mantas jums nav (ņemot vērā iesniegto situācijas aprakstu), par saistībām laulātie atbild katrs ar savu mantu. Ja starp jums ar laulāto nav strīda par saistību dzēšanu un laulātais piekrīt dzēst kredītu no saviem līdzekļiem, tad jūsu interešu aizsardzībai ieteicams parakstīt attiecīgu vienošanos. Vienošanās projektu var sagatavot jurists, zvērināts advokāts vai zvērināts notārs. Ja vienošanās priekšmets tiks noformulēts korekti, jums netiks uzlikts pienākums maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Saistībā ar laulības šķiršanu pie notāra Civillikuma 69. panta trešā daļa nosaka, ka notārs laulību var šķirt, ja abi laulātie vienojas par laulības šķiršanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas