E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30172
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

BKA piešķir uz darbinieka iesnieguma pamata

J
jautā:
11. augustā, 2023
Linda

Sveiki! Meklējot informāciju par to, cik ilgi man pienākas bērna kopšanas atvaļinājums, LV portālā atradu, ka bērna kopšanas atvaļinājums, to izmantojot pilnā apmērā, piešķirams, sākot ar nākamo dienu, kad beidzies pēcdzemdību atvaļinājums un bērns sasniedzis divu mēnešu vecumu. Man pēcdzemdību atvaļinājums tika noslēgts 20.05.2022., lai gan šajā datumā manam bērnam (dzimis 12.04.2022.) vēl nebija divi mēneši.
Vai BKA ilguma aprēķinā ņemams vērā vien pēcdzemdību darbnespējas lapas beigu datums (un šajā gadījumā darba gaitas man ir jāatsāk 19.11.2023.)? Vai arī pusotrs gads rēķināms no bērna divu mēnešu vecuma?

A
atbild:
16. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) izmantošanas nosacījumi ir noteikti Darba likuma 156. pantā.

Darba devējs piešķir darbiniekam (tēvam vai mātei, vai abiem) bērna kopšanas atvaļinājumu uz iesnieguma pamata. Šo atvaļinājumu kopumā piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Tātad BKA pastāv iespēja izmantot vienlaidus uz pilnu laiku vai pa daļām.

Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. BKA daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu.

Bērna māte pirms BKA izmanto dzemdību atvaļinājumu (darbnespējas lapas B otrā daļa). DL 154. panta 3. punkts noteic, ka grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja dzimuši divi vai vairāki bērni, ārsts sievietei piešķir 14 dienas ilgu papildatvaļinājumu, to pievienojot dzemdību atvaļinājumam un aprēķinot kopā 70 kalendāra dienas. 70 dienas ir vairāk nekā divi mēneši kopš bērna dzimšanas.

Ja ārsts jums nav piešķīris 14 dienas ilgu dzemdību papildatvaļinājumu, tad jūsu darbnespējas lapa B ir noslēgta 56 dienas pēc dzemdībām, kad bērnam vēl nav pilni divi mēneši.

Darba devējs, piešķirot BKA, vadās pēc darbnespējas lapas B noslēgšanas datuma, nevis bērna vecuma. Tādējādi BKA visbiežāk bērna mātei piešķir ar nākamo dienu pēc tam, kad ir noslēgta darbnespējas lapa B. Tomēr var būt situācija, ka BKA tiek piešķirts vēlāk, piemēram, bērna māte pēc darbnespējas lapas B noslēgšanas izmanto ikgadējo atvaļinājumu un BKA sāk izmantot tikai pēc tam. Pastāv arī citas situācijas, kad BKA lūdz piešķirt citā laikā.

BKA ilgumu ir tiesības izvēlēties, kopumā nepārsniedzot pusotru gadu no BKA piešķiršanas dienas. Likums nosaka arī, ka BKA var pārtraukt pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Iesniedzot iesniegumu par BKA piešķiršanu, lai novērstu pārpratumus, ir lietderīgi uzreiz noskaidrot, kad konkrēti būs jāatgriežas darbā. Darba devēja pienākums ir sniegt saprotamu skaidrojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas