E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30066
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļš pieder pašvaldībai

J
jautā:
01. augustā, 2023
Dainis

Labdien! Skatoties kadastrā, redzu, ka mana zeme pēkšņi ir sadalīta divos kadastra nr. Ceļš, kas bija pa vidu, no servitūta ar atzīmi zemesgrāmatā ir kļuvis par pašvaldībai piekritīgu zemi un tagad ir atsevišķs īpašums. Vai pašvaldība var nodalīt zemi lauku apvidū, kur pat nav sabiedriskā labuma ēku? Aizdomas ir par kaimiņu, kurš veicis kādas darbības, lai nodrošinātu piekļuvi un ceļa tīrīšanu.

A
atbild:
02. augustā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Zemesgrāmatu likuma 43. pants noteic, ka nostiprinājumus zemesgrāmatas nodalījumā izteic ierakstos (pantos) un atzīmēs. No Zemesgrāmatu likuma 44. panta izriet, ka ierakstu veidā uz nekustamo īpašumu nostiprina tiesības, savukārt atzīmju veidā nostiprina tiesību nodrošinājumus un aprobežojumus. Kā atzīts tiesu praksē, šādām atzīmēm ir tikai pagaidu raksturs un tās vai nu pārvēršas par ierakstiem, vai izzūd, par ierakstiem nepārvēršoties.

Skaidrojumā par koplietošanas ceļiem zvērināts advokāts Imants Muižnieks norāda, ka par koplietošanas ceļu būtu atzīstams, piemēram, ceļš, kas vēsturiski pastāv dabā uz privātas zemes, tostarp zemes reformas laikā noteikts ceļa servitūts, un veido vienotu ceļu infrastruktūru attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Iespējams, jūsu gadījumā šis ceļš ir kļuvis par pašvaldības ceļu, kam ir publiskas lietas statuss, līdz ar to tas kalpo visas sabiedrības interešu nodrošināšanai.

Zemes pārvaldības likuma 8. pants noteic, ka koplietošanas ceļš vai iela ir patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, kas pieder pašvaldībai un rada īpašuma apgrūtinājumu zemes vienībai, uz kuras tas atrodas. Koplietošanas ceļa vai ielas robežas kopā ar ceļa nodalījuma joslu vai ielas sarkanajām līnijām pašvaldība iezīmē teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Lai precīzāk noskaidrotu šī ceļa rašanos, ieteiktu vērsties vietējā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas