E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30010
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var būvēt garāžu

J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Juris

Sveiki! PSRS laikā būvēts pagrabs un blakus vasaras virtuve. Vai drīkstu nojaukt un to vietā būvēt garāžu? Ēkas nav zemesgrāmatā.

A
atbild:
26. jūlijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikums nosaka, ka pirmās grupas ēka ir vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā mazēka. Jāpaskaidro, ka mazēka ir vienstāva ēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2.

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”, kas stājās spēkā 2022. gada 14. janvārī, noteikts, ka pirmās grupas ēkām – šķūņiem, garāžām utt. – turpmāk nevajadzēs būvniecības ieceres dokumentus. Svarīgi, lai apbūves laukums nepārsniegtu 60 m2.

“Ēku būvnoteikumos” ieviesta jauna saskaņošanas procedūra – paziņojums par būvniecību –, kas būtu piemērojama vairākos gadījumos, kad nav nepieciešama institūcijas, kura pilda būvvaldes funkcijas, atļauja veikt būvdarbus, bet tie veicami, pamatojoties uz būvspeciālista (būvkomersanta) vai atsevišķos gadījumos – būvniecības ierosinātāja – izstrādāto dokumentāciju. Šādi gadījumi ir, piemēram, pirmās grupas ēkas nojaukšana.

Savukārt, lai nodrošinātu, ka persona neveic patvaļīgu būvniecību, pirms būvdarbu uzsākšanas ir jāinformē institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, iesniedzot Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) paziņojumu par būvniecību, kam pievieno būvspeciālista vai būvniecības ierosinātāja izstrādāto dokumentu.

Tomēr, lai precīzāk atbildētu uz jūsu jautājumu, ieteiktu vērsties pie sertificēta būvspeciālista vai vietējās pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas