E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29970
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai notāri pieejami pietiekamā daudzumā

J
jautā:
20. jūlijā, 2023
Inese

Labdien! Situācija īsi pirms Jāņiem: trešdien no rīta mēģinu pieteikt vīzīti pie apmēram pieciem Rīgas centrā strādājošiem notāriem, taču tas nav iespējams, jo viņiem ir aizņemta visa nedēļa. Jautājums ir tikai par pilnvaras izrakstīšanu, lai pārstāvētu pilngadīgu bērnu tiesā. Vai Tieslietu ministrijai šī situācija nešķiet nepieņemama, ka cilvēks nevar normāli saņemt notāra pakalpojumu? Vai notāru nav par maz? Notāriem nekāds brīvais tirgus nestrādā, kā advokātiem vai juristiem, tā ir reglamentēta profesija ar noteiktu vietu skaitu un Ministru kabineta noteikumos noteiktiem izcenojumiem. Bet katrā gadījumā, kad ir steidzīgi vajadzīgs notariāli apliecināts dokuments, tad neko nevar saņemt, pat maksājot naudu. Vēlos uzzināt, vai ir plānots ieviest vairāk notāru vietu, vismaz Rīgā, un vai Tieslietu ministrija ir apmierināta ar šādu notāru nepieejamību. Paldies par atbildi!

A
atbild:
24. augustā, 2023

Notāru skaitam, ko nosaka Ministru kabinets, ir jāatbilst sabiedrības vajadzībām. Atbilstība tiek noteikta, vērtējot vairākus kritērijus, tostarp iedzīvotāju skaita un ekonomiskās aktivitātes kritērijus, kas nosaka nepieciešamību pēc notāra pakalpojumiem attiecīgajā teritorijā. Analizējot notariālo darbību apjomu, secināms, ka notariālo darbību skaits ir saglabājies iepriekšējo gadu līmenī, savukārt iedzīvotāju skaits Latvijā samazinās katru gadu.

Ņemot vērā, ka notāri darbu veic kā pašfinansējoša profesija, jaunu amata vietu izveide šādos apstākļos tiek rūpīgi vērtēta. Kopš 2019. gada 28. maija, kad tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr. 230 “Noteikumi par zvērinātu notāru amata vietām” un noteiktas 108 zvērinātu notāru amata vietas, papildus ir izveidotas piecas jaunas zvērinātu notāru amata vietas, to skaitā Rīgas pilsētā divas jaunas amata vietas un Pierīgas reģionā divas jaunas amata vietas. Līdz ar to šobrīd Latvijā ir 113 zvērinātu notāru amata vietas.

Notariālo pakalpojumu saņemšanai ir izveidota iepriekšēja pieraksta sistēma. Lielākoties notāra pakalpojumu raksturs ir tāds, kas ļauj vizīti pie notāra iepriekš ieplānot. Ārkārtējos un izņēmuma gadījumos, kad personām iestājušies iepriekš neparedzēti apstākļi, kas liedza iepriekš paredzēt un ieplānot nepieciešamību pēc notāra pakalpojumiem, un notāra pakalpojums ir objektīvi nepieciešams neatliekami (piemēram, gadījumos, kas saistīti ar personas veselības stāvokli u. c.), zvērināti notāri nodrošina notariālo palīdzību ārpus kārtas, ņemot vērā klienta īpašos apstākļus.

Ja, pastāvot objektīvai neatliekamībai, klientam nav izdevies vienoties ar kādu notāru par iespēju saņemt ārpuskārtas pakalpojumu, tad par šiem gadījumiem personas ir aicinātas informēt zvērinātu notāru uzraudzības institūciju, Latvijas Zvērinātu notāru padomi (rakstot e-pastu info@latvijasnotars.lv vai oficiālajā e-adresē), kas izvērtēs katru konkrēto gadījumu un notāra rīcību.

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi turpina darbu pie jauniem risinājumiem notariālās palīdzības pieejamības palielināšanai. Šobrīd tiek izstrādāts zvērinātu notāru pieejamības kalendārs, kur ikviens interesents varēs redzēt zvērinātu notāru noslodzi un izvērtēt pieejamos tuvākos brīvos laikus, kā arī varēs pierakstīties vizītei pie izvēlētā zvērinātā notāra. Plānots, ka kalendāra izstrāde varētu tikt pabeigta pusgada laikā.

Vienlaikus jau šobrīd ir nodrošināta iespēja Notāru klientu portālā iegūt tūlītēju videokonsultāciju ar notāru, ja viņš ir tiešsaistē. Izmantojot videokonferences pakalpojumu, ikviens interesents var saņemt notariālo pakalpojumu pie jebkura Latvijas notāra neatkarīgi no savas atrašanās vietas. Ja persona atrodas Rīgā, tad videokonferencē notariālo pakalpojumu saņemt, tostarp izgatavot pilnvaru, var pie jebkura cita notāra arī ārpus Rīgas. Videokonferences ietvaros taisītā notariālā akta izrakstu persona var saņemt arī papīra formā.

Papildus minētajam plānots pusgada laikā izveidot e-pakalpojumu, kurā personām būs iespēja pieteikt vajadzību pēc izbraukuma vizītes un noteikt notāra pienākumu nodrošināt šos izbraukumus konkrētā teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas