E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29858
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darbs svētku dienā

J
jautā:
07. jūlijā, 2023
Diāna

Sveiki! Uzņēmuma vadība vairākas reizes pati pēc saviem ieskatiem ir pārcēlusi svētku dienas, nepavaicājot saviem darbiniekiem. Vai tas ir likumīgi? Kur vērsties, lai šo aspektu apstrīdētu?

A
atbild:
01. augustā, 2023

Darba likuma 144. panta otrā daļa paredz darba devējam tiesības nodarbināt darbinieku svētku dienā, ja ir nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, piešķirot darbiniekam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.

Jānorāda, ka saskaņā ar Darba likuma 28. panta otrās daļas noteikumiem ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem.

Arī darba devējam šādos gadījumos ir noteikti pienākumi. Ja darbinieks tiks nodarbināts svētku dienā un viņam tiek piešķirta atpūta citā nedēļas dienā, atpūtas diena tiek apmaksāta tāpat kā darba diena. Ja atpūtas diena netiek piešķirta, tad darba devējam ir pienākums apmaksāt savam darbiniekam darbu svētku dienā pēc Darba likuma 68. panta pirmās daļas noteikumiem, tas ir, ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, vai arī no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu, ja nolīgta akorda alga.

Tātad darba devējs ir tiesīgs pārcelt svētku dienu, ja tas notiek atbilstoši Darba likuma 144. panta otrās daļas nosacījumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas