E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29838
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai vienlaikus var saņemt atlīdzību par arodslimību un invaliditātes pabalstu

J
jautā:
04. jūlijā, 2023
Arnolds

Līdz 19.06.2022. bija piešķirta 2. invaliditātes grupa saistībā ar arodslimību, par abām saņēmu maksājumus. No 19.06.2022. to pagarināja uz beztermiņa. Vienlaikus ar lēmumu saņēmu prasību par atteikšanos no viena pabalsta, jo divus neizmaksās. Skaidrojumā par arodslimībām bija norāde, ka atlīdzību par arodslimību pārtrauc izmaksāt, kad sasniegts pensionēšanās vecums, iepriekš izvēloties, kurš pabalsts ir izdevīgāks. Pēc lēmuma saņemšanas biju spiests stāties darba attiecībās, kuras izvērtās par biežāku slimošanu nekā strādāšanu, tādēļ biju spiests darba attiecības izbeigt. Pensionēšanās vecumu sasniegšu 30.12.2023. Vai tiešām lēmums par pabalsta neizmaksāšanu, nesasniedzot pensionēšanās vecumu, ir bijis likumīgs?

A
atbild:
07. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 14. panta astotā daļa nosaka – ja personai vienlaikus ir tiesības uz atlīdzību par darbspēju zaudējumu un invaliditātes pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, tad personai piešķir vienu pakalpojumu, ņemot vērā viņas izvēli.

Tas nozīmē, ka vienlaikus nevar saņemt atlīdzību par darbspēju zaudējumu un invaliditātes pensiju. Ja pēc nelaimes gadījuma darbā vai sakarā ar arodsaslimšanu ir radušās tiesības uz atlīdzību par darbspēju zaudējumu un arī uz invaliditātes pensiju, tad persona var izvēlēties un saņemt vienu, sev izdevīgāko maksājumu.

Šāds nosacījums ar grozījumiem likumā tika noteikts no 2020. gada. Personām, kuras tobrīd saņēma gan atlīdzību, gan invaliditātes pensiju, piešķirto atlīdzību un invaliditātes pensiju turpināja izmaksāt līdz lēmumā par pakalpojuma piešķiršanu, pārrēķināšanu vai izmaksas termiņa pagarināšanu noteiktajam laikam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas