E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10206
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Koks tuvu pie mājas un robežas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2016
Jurijs

Labdien! Starp manas mājas un kaimiņu mājas sienām ir 6 metru attālums, robeža ir pa manas mājas sienu. Starp mājām aug 2 g. veca ābele, un 1. stāvā ir ļoti tumšs. Vienoties par ābeles apgriešanu, it īpaši likvidēšanu nav iespējams: 20 gadus auga un vēl 20 gadus augs. Vai ir kaut kādas normas, kas reglamentē koka stādīšanu zem logiem, kādam ir jābūt minimālajam attālumam, maksimālajam augstumam? Jūsu ieteikumi, kā var atrisināt šo problēmu. Ar cieņu Jurijs. Jauku dienu!

A
atbild:
01. septembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Civillikuma 1098.  pants paredz: ja uz robežas augošs koks liecas pār kaimiņa ēku, viņam ir tiesība prasīt, lai koka īpašnieks to nocērt, bet ja pēdējais atteicas, pašam to nocirst un paturēt sev. Šie noteikumi piemērojami arī tajā gadījumā, kad vējš noliecis koku pār kaimiņa zemi.

Savukārt Civillikuma 1099.  pants nosaka, ka kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz četri ar pusi metru augstumam no zemes, bet ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētam augstumam un paturēt sev.

Katra pašvaldība savos saistošajos noteikumos var paredzēt īpašu regulējumu attiecībā uz koku un krūmu minimālo attālumu līdz robežai, tāpēc problēmu var mēģināt risināt, pēc padoma vēršoties konkrētajā pašvaldībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas