E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33201
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja noteiktajai invaliditātei beidzas termiņš, tad jāvēršas VDEĀVK

J
jautā:
04. jūlijā, 2024
Astra

Pirms pieciem gadiem pa pastu atsūtītajā lēmumā ir rakstīts, ka invaliditāte un darbspēju zaudējums ir noteikts no 12.09.2019. (bez atkārtota pārbaudes termiņa norādes). Tātad, kā es saprotu, tas ir uz mūžu. Bet portāla latvija.lv datos ir norādīts, ka termiņš ir pieci gadi. Kur ir kļūda, un ko man tagad darīt? Ja nu es nepaspēšu laikus no jauna iesniegt visus dokumentus? 

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes noteikšanas kārtību reglamentē Invaliditātes likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi”. 

Invaliditāti nosaka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). 

Nosakot invaliditātes termiņu, komisija ņem vērā veselības traucējumu un funkcionēšanas ierobežojumu stabilitātes prognozi. Termiņu, uz kādu personai nosaka invaliditāti (gan bērnam, gan pilngadīgai personai), regulē Ministru kabineta noteikumu Nr. 805 20. punkts.  

Invaliditāti un darbspēju zaudējumu personai no 18 gadu vecuma nosaka: 

  1. uz sešiem mēnešiem, vienu gadu, diviem vai pieciem gadiem;
  2. bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa (uz mūžu), ja personai: 1) konstatēti šo noteikumu 7. pielikumā minētie anatomiskie defekti vai veselības traucējumi; 2)ir stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kuru dēļ invaliditāte ir bijusi nepārtraukti noteikta ne mazāk piecus gadus, vai komisijai ir pamats uzskatīt, ka invaliditāte varētu tikt nepārtraukti noteikta vairāk nekā uz pieciem gadiem.

Jums jāvēršas VDEĀVK, lai veiktu atkārtotu invaliditātes ekespertīzi. Iesnieguma izskatīšanas termiņš ir viens mēnesis no iesnieguma iesniegšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas