E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29684
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai pusbrālis (pusmāsa) ir neatņemamās daļas tiesīgie

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2023
Mr.Spades

Labdien! Vai pusbrālis ietilpst mantinieku kategorijā, kas var pretendēt uz mantojuma neatraidāmo daļu? Īsumā situācija: man ir nomirusi pusmāsa (kopīga māte), un viņa ir sastādījusi testamentu, kurā novēl dzīvokli un kustamo mantu aprūpētājai, kam nav nekāda sakara ar ciltskoku. Vai es kā pusbrālis esmu tiesīgs pretendēt uz pusi no īpašuma vērtības? Vai arī šādas tiesības trešās šķiras mantiniekiem nav?

A
atbild:
26. jūnijā, 2023

Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie, tā tas ir noteikts Civillikuma 422. pantā.

Atbilstoši Civillikuma 405. pantam zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks.

Neatraidāmajiem mantiniekiem pēc mantojuma atklāšanās ir prasījuma tiesība tikai uz neatņemamās daļas izdošanu naudā, tā tas arī ir noteikts Civillikuma 423. pantā.

Katra mantojuma lieta satur savas nianses, ko zinās un paskaidros tikai notārs. Jums ir jāsazinās ar notāru, kura pārziņā ir konkrēta mantojuma lieta, lai noskaidrotu savas tiesības uz konkrētu mantojumu. Tāpat varēsiet pieteikt savas tiesības uz mantojumu, ja tādas ir.

Plašāka informācija par testamentāru mantošanu ir pieejama LV portāla raidierakstā “Testamentāra mantošana. Kas jāzina mantiniekiem”, kas ir pieejams šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas