E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32122
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Saimnieciskās darbības veikšanas vietas reģistrācijai jāsaņem nekustamā īpašuma īpašnieka vai tiesiskā valdītāja piekrišana

J
jautā:
18. martā, 2024
Ana

Es gribu reģistrēt saimniecisko darbību, lai sniegtu tulkotāja pakalpojumus, kā arī nodarboties ar rokdarbiem un pārdot izstrādājumus internetveikalā un pasākumos/tirgū. Dzīvoju īrētā dzīvoklī, kur arī plānoju strādāt. Vai es varu norādīt īrēto dzīvokli kā pakalpojumu sniegšanas vietu? Vai tas ir jāsaskaņo ar dzīvokļa saimnieku? Vai tas var ietekmēt rēķinus?

A
atbild:
20. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Fiziskajām personām, kuras kā pašnodarbinātas personas vēlas nodarboties ar saimniecisko darbību, pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Ministru kabineta noteikumu Nr. 537 Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā 10. punkts noteic, ka fiziskās personas, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā, iesniedz šādus dokumentus: 

  • aizpildītu nodokļu maksātāja reģistrācijas lapu; 
  • nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka vai tiesiskā valdītāja izsniegtu piekrišanu nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības veikšanas vietas reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Ja nekustamajam īpašumam ir kopīpašnieki, nodokļu maksātājs saimnieciskās darbības veikšanas vietas reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā iesniedz visu nekustamā īpašuma kopīpašnieku vai tiesisko valdītāju piekrišanu. Piekrišanā norāda ēkas kadastra apzīmējumu vai telpu grupas kadastra apzīmējumu, īpašnieka, kopīpašnieku vai tiesisko valdītāju vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. 

Tātad, iepriekš saņemot minēto piekrišanu, arī īrētu telpu, reģistrējot saimniecisko darbību, var norādīt kā saimnieciskās darbības veikšanas vietu. 

Viegli uztverama un izsmeļoša informācija par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un anketu aizpildīšanu pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā šeit 

Pēc saimnieciskās darbības reģistrēšanas jums būs tiesības savos rekvizītos norādīt arī saimnieciskās darbības veikšanas vietu, tostarp izrakstot rēķinus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas