E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11421
Lasīšanai: 4 minūtes
38
38

Dodoties uz ārvalstīm ar svešu auto, ieteicams nokārtot pilnvaru

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2017
Davis

Sveiki! Mani interesē jautājums, vai man ir nepieciešama pilnvara, ja es vēlos braukt uz Igauniju ar mašīnu, kas nav reģistrēta uz mana vārda. Es diemžēl nekādi nevaru atrast kodolīgu likuma nolikumu par to. Paldies!

A
atbild:
01. martā, 2017
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Jānis Aizpors, Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Latvijas Zvērinātu notāru padomes pārstāve Anta Maldupe-Krūmiņa norāda: “Ar 15.12.2005. grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas stājās spēkā 01.01.2006., tika izslēgts minētā likuma 25. panta pirmās daļas 5. punkts, kas noteica prasību, ka transportlīdzekļa vadītajam jābūt klāt pilnvarai transportlīdzekļa lietošanai, izbraucot no Latvijas, ja nav klāt transportlīdzekļa īpašnieka, valdītāja vai transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītā turētāja. Pilnvarai ir obligāts notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā norādītās personas apliecinājums. Ja transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) ir juridiskā persona, pilnvaru var apliecināt arī transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs).

Šobrīd spēkā esošā kārtība noteic, ka vadītājam jābūt klāt šādiem dokumentiem, kas jāuzrāda pēc robežsargu pieprasījuma:

1) vadītāja apliecība;

2) transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti;

3) dokumenti, kuri saskaņā ar šo likumu un citiem normatīvajiem aktiem vadītājam nepieciešami, lai vadītu attiecīgu transportlīdzekli (operatīvo transportlīdzekli vai tamlīdzīgu transportlīdzekli) vai pārvadātu attiecīgu kravu (bīstamu, lielgabarīta, smagsvara un tamlīdzīgu kravu);

4) kāds no turpmāk minētajiem dokumentiem (uzlīmēm):

a) vizuāla informācija (uzlīme) ar atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu,

b) vizuāla informācija (uzlīme) ar pagaidu atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu,

c) dokuments par veikto transportlīdzekļa tehnisko kontroli uz ceļiem,

d) Ceļu satiksmes drošības direkcijā elektroniski noformēta vienas dienas atļauja piedalīties ceļu satiksmē, lai veiktu tehnisko apskati;

5) obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšana. Latvijā pirkta OCTA polise ir derīga visās ES valstīs.

Eiropas Savienības valstu teritorijā nav nepieciešams pilnvarojums automašīnas lietošanai. Izņēmums ir prasības Polijā: ja no  transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības neizriet vadītāja tiesības lietot šo transportlīdzekli, šai personai ir jābūt līdzi dokumentam, kas šādas tiesības apliecina. Dokuments, kas apliecina tiesības lietot transportlīdzekli, var būt transportlīdzekļa īpašnieka rakstiski noformēta pilnvara uz transportlīdzekļa vadītāja vārda vai cits dokuments, no kura izriet vadītāja tiesības uz transportlīdzekļa lietošanu. Šī prasība attiecas uz visiem ārzemēs reģistrētiem transportlīdzekļiem neatkarīgi no tā, vai pārvadājums notiek privātā vai komerciālā nolūkā. Ieteicams pārtulkot minēto dokumentu poļu vai angļu valodā. Šie dokumenti var būt sagatavoti brīvā formā, izdoti privātā kārtībā.

Jebkurā gadījumā, ja ārvalstīs plānots lietot transportlīdzekli, kurš reģistrēts uz citas personas vārda, iesaku pirms brauciena noskaidrot attiecīgās valsts vēstniecībā aktuālo tiesisko regulējumu.

Savukārt CSDD pārstāvis Jānis Aizpors norāda: “Nevaram garantēt, ka citās valstīs pilnvaru nevarētu paprasīt. Tādēļ iesakām dodoties uz ārvalstīm to nokārtot.”

Labs saturs
38
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas