E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12364
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
24
24

Nodoklis, ja gada laikā pārdotas vairākas automašīnas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
Dita

Labdien! Ir sanācis tā, ka gada laikā 5 automašīnas ir bijušas uz mana vārda. Divas no tām tika pārdotas un divas iegādātas – viena līzingā, otra skaidrā naudā. Vai Valsts ieņēmumu dienestā būs jāmaksā IIN, vai arī jāiet uz pārrunām par saimnieciskās darbības veikšanu?

A
atbild:
27. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbildi sniedzam, pieņemot, ka esat privātpersona, kas nav reģistrējusi saimniecisko darbību.  

 Ja automobiļi tiek iegādāti pārdošanai, tad cilvēkam ir jāreģistrē saimnieciskā darbība un attiecīgi jāmaksā nodokļi. Vairāk par to, kādu nodokļu maksāšanas režīmu izvēlēties, uzzināsiet www.vid.gov.lv sadaļā “Pirmie soļi topošajam uzņēmējam”.

 Savukārt, ja automobiļi tika atsavināti (pārdoti) kā personīgais īpašums (darījumam ir gadījuma raksturs) un šo ienākumu summa taksācijas gadā pārsniedz 4000 eiro, tad cilvēkam ir jādeklarē gūtais ar nodokli neapliekamais ienākums, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. To ērti izdarīt elektroniski – Elektroniskajā deklarēšanās sistēmā. Caur Latvija.lv sistēmu var pieslēgties, izmantojot savu internetbankas paroli.

 Jāņem vērā, ka likuma normas nosaka – par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

 Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti kritēriji, no kuriem vismaz vienam izpildoties fiziskās personas darbība ir kvalificējama kā saimnieciskā darbība, t.i.:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumu taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumu trijos taksācijas periodos);
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas (fiziskajai personai piederošas personiskai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs un citas kustamas lietas atsavināšanas, ja šīs lietas nav iegādātas vai izgatavotas pārdošanai), kā arī ienākumus no kapitāla/kapitāla pieauguma un metāllūžņu pārdošanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Līdz ar to pastāv iespēja, ka VID vēlēsies pārliecināties par to, vai īstenotie pārdošanas darījumi ir saistāmi ar nereģistrētu saimniecisko darbību. Šajā gadījumā cilvēks saņems no VID vēstuli ar aicinājumu izskaidrot veikto darījumu ekonomisko būtību vai reģistrēt saimniecisko darbību. Tad būs nepieciešams sazināties ar VID un sniegt argumentētu skaidrojumu.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas