E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29661
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošana

J
jautā:
13. jūnijā, 2023
Vivita

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā izveidota biedrība, kas arī apsaimnieko māju. Jau vairākus gadus nav notikusi neviena dzīvokļu īpašnieku kopsapulce. Ir pamatotas aizdomas, ka biedrības valde regulāri veic finansiālas mahinācijas. Pēdējos divus gadus valde dzīvokļu īpašniekiem intensīvi prasa dažādus dokumentus: kopsapulču lēmumus par algotām personām, rēķinus, dažādus citus dokumentus. Dzīvokļu īpašniekiem nekas netiek ne rādīts, ne izsniegts. Ne uz vienu oficiālo vēstuli ar sūdzībām un priekšlikumiem divu gadu laikā valde nav atbildējusi. Valdes locekle, kas ir arī saimniecības pārzine (latviešu valodu nepārzina, kaut laikam valsts valodas eksāmeni nokārtoti), vispār bloķējusi manu numuru lietotnē “Whatsapp”. Te varētu rakstīt un rakstīt. Valdē ir pieci cilvēki. Valdes priekšsēdētāja nav. Divi valdes locekļi šeit vairs nedzīvo un neliekas zinis ne par ko. No trijiem palikušajiem vienai sievietei ir 85 gadi (saprotiet paši, ka viņai vairs nav spēju, viņa tiek izmantota kā trešais paraksts). Bet divas valdes locekles ar mūsu naudu dara, ko pašas vēlas, un tas bieži nesakrīt ar mūsu vajadzībām. Viena no valdes loceklēm saņem naudu kā saimniecības pārzine un apkopēja, otra ved grāmatvedību. Ir pieci apmaksātie amati (divas apkopējas, sētnieks, grāmatvede, saimniecības pārzine), un mēs vēl apmaksājam viņu nodokļus, slimības lapas un atvaļinājumus. Jau vairākus gadus ir lūgts, lai šos amatus veiktu pašnodarbinātie un par grāmatvedības darbiem tiktu noslēgts uzņēmuma līgums. Šī mūsu mājas biedrības valdes locekle, kas ir arī grāmatvede (viņai pieder grāmatvedības firma), vienubrīd līdz 2021. gadam iedrošinājās saņemt no mājas līdzekļiem pat divas algas. Tad tika pieķerta mahinācijā. Kad atkal uzrakstīju, ka vēlamies dzīvokļu īpašnieku sapulci, es no tās biedrības valdes locekles, kas arī pilda grāmatvedības funkcijas (vai ir likumīgi vienlaikus ieņemt šos amatus?), saņēmu atbildi: “Dzīvokļu īpašnieku kopsapulci var sasaukt jebkurš dzīvokļu īpašnieks. Biedrības sapulci sasauc jebkurš biedrs. Tad, lūk, vari jau pati saorganizēt sapulci par tevi interesējošiem jautājumiem, un nav jāgaida, kad kāds to darīs. Mums tādu biedrības biedru nav. Arī man šāds piedāvājums būt par biedrības biedru nav bijis. Īpašums šajā mājā mūsu ģimenei ir jau 16 gadus.” Kā saprast šo atbildi? Kā vispār rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
15. jūnijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 19. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukšanas un norises kārtību. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasauc pēc viena vai vairāku dzīvokļu īpašnieku vai pārvaldnieka iniciatīvas. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukšanas un norises kārtību, tostarp izmantojot elektroniskās tiešsaistes saziņas līdzekļus, nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība.

Uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci ne vēlāk kā septiņas dienas iepriekš rakstveidā vai citā dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktajā kārtībā uzaicināms katrs dzīvokļa īpašnieks. Uzaicinājumā norāda kopsapulces norises vietu, laiku un darba kārtību.

Par daudzdzīvokļu ēkas kopīpašuma pārvaldīšanu un apsaimniekošanu ir atbildīgs tās īpašnieks.

Kopības lēmumu izpildītājs ir mājas pārvaldnieks, kas uz pārvaldīšanas līguma pamata veic dzīvojamās mājas īpašnieka uzdotās pārvaldīšanas darbības.

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas modeļi var būt dažādi. Pārvaldīšanas darbības var veikt dzīvokļu īpašnieku biedrības, kooperatīvās sabiedrības, kapitālsabiedrības, piemēram, sabiedrība ar ierobežotu atbildību, un fiziskās personas.

Ja arī daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļa īpašnieks neiestājas biedrībā, tad viņam saglabājas tiesības lemt par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu.

Vairāk par biedrības un dzīvokļu īpašnieku kopības tiesībām un pienākumiem var izlasīt publikācijā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas