E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29607
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Tuviniekiem ir iespēja saņemt pacienta medicīniskās kartes kopiju

J
jautā:
06. jūnijā, 2023
Reinis

Labdien! Vai slimnīcās tiek veikta kaut kāda uzskaite, kad personāls apmeklē pacientu vai kas tiek darīts ar pacientu? Piemēram, pulksten 10.00 – sanitārs, pulksten 11.00 – ārsts, pulksten 12.00 – zāļu došana. Varbūt ir kaut kāda līdzīga uzskaite, lai varētu detalizēti saprast, kas tiek darīts ar pacientu? Ļoti aptuveni, cik reižu diennaktī personālam ir jāapmeklē pacients? Vai pacienta radiniekam ir iespējams pieprasīt no slimnīcas šādu izrakstu/dokumentu pēc nāves? Ir aizdomas, ka svētku laikā personāls izturējās ļoti pavirši pret pacientu. Vai ir kāda iespēja pārliecināties, ka es kļūdos?

A
atbild:
07. jūlijā, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Šāda informācija tiek norādīta pacienta medicīniskajā kartē. Taču Pacientu tiesību likuma 10. pants noteic, ka informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu pacientu, ir aizsargājama saskaņā ar fizisko personu datu aizsardzību regulējošajiem normatīvajiem aktiem un tā nav izpaužama arī pēc pacienta nāves. Informāciju par pacientu drīkst izpaust tikai tad, ja viņš pirms nāves tam rakstveidā piekritis.

Šī panta 4. daļa nosaka izņēmuma gadījumus, kad informāciju par pacientu pēc viņa nāves drīkst izpaust arī bez viņa rakstveida piekrišanas. Viens no tiem – ja informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves. Tātad arī jūsu aprakstītajā situācijā.

Būtiski – šis izņēmums attiecas tikai uz likuma 7. panta 1. daļā minētajām personām: pacienta pilnvaroto personu, bet, ja tādas nav, – pacienta laulāto, bet, ja tāda nav, – pilngadīgu un rīcībspējīgu tuvāko radinieku šādā secībā: pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brāli vai māsu, pacienta vecvecākiem, pacienta mazbērniem.

Ja atbilstat kādai no iepriekšminētajām personām likuma noteiktajā secībā, tad aicinām vērsties ārstniecības iestādē, kurā radinieks tika ievietots pirms nāves, lai lūgtu izsniegt medicīniskās kartes kopiju. Savukārt, ja nerodas pārliecība, ka ārstniecības iestāde pietiekami risina problēmsituāciju, tad aicinām vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas