E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29552
Lasīšanai: 4 minūtes
4
3
4
3

Ja lēmumi tiek pieņemti aptaujas veidā

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Valērijs Ņikuļins

Labdien! Mūsu māju apkalpo SIA XXX. Viņi vēlas rīkot aptauju. Taču grib atklāt tikai vispārīgus aptaujas rezultātus. Piemēram, 55 dzīvokļa īpašnieku balsoja par, 27 – pret. Mēs pieprasām no viņiem detalizētu ziņojumu. Piemēram: 35. dzīvoklis – par, 36. dzīvoklis – pret, 37 – par utt. Viņi slēpjas aiz Fizisko personu datu aizsardzības likuma un nevēlas mums sniegt detalizētus aptaujas rezultātus. Kuram ir taisnība? Ja dzīvokļa numurs ir personas dati, tad arī mājas numurs un pilsēta ir personas dati. Tā var nonākt līdz absurdam! Tad jāslēpj dzīvokļu numuri mājā un pašas mājas numurs.

A
atbild:
07. jūnijā, 2023

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta otrās daļas 2. punkts noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā: 2) nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci – aptaujas veidā (turpmāk – aptaujas veidā) (20. pants).

Minētā likuma 20. panta trešā daļa nosaka:

(2) Ja lēmums tiek pieņemts aptaujas veidā, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks (turpmāk – aptaujas organizators) katram dzīvokļa īpašniekam nosūta rakstveida lēmuma par izlemjamo jautājumu projektu un dokumentus, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu, kā arī norāda termiņu, kādā dzīvokļa īpašnieks var rakstveidā balsot “par” vai “pret” attiecīgā lēmuma pieņemšanu. Termiņš nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 180 dienām pēc lēmuma projekta nosūtīšanas. Ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, tad uzskatāms, ka viņš balsojis pret lēmuma pieņemšanu.

(3) Par balsošanas rezultātiem aptaujas organizators sagatavo balsošanas protokolu un piecu darbdienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem. Balsošanas protokolā norāda:

1) lēmuma projekta nosūtīšanas dienu un dzīvokļu īpašnieku balsošanai noteikto termiņu;

2) pieņemto lēmumu un ar to saistītās balsošanas rezultātus;

3) pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma – atšķirīgo viedokļu saturu;

4) citas būtiskas ziņas par balsojumu.

(4) Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem to pieprasa, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks uzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojuma rezultātus.

(6) Aptaujas organizators 14 dienu laikā pievieno mājas lietai Būvniecības informācijas sistēmā balsošanas protokolu, kā arī katra dzīvokļa īpašnieka balsojumu – “par” vai “pret” – par katru aptaujā iekļauto jautājumu.

Dzīvokļa īpašnieku identificējošos datus (fiziskajai personai – vārdu, uzvārdu, personas kodu; juridiskajai personai – nosaukumu, reģistrācijas numuru), kā arī datus par dzīvokļa īpašniekam piederošā dzīvokļa īpašuma atsevišķā īpašuma adresi un domājamām daļām un kadastra numuru dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanai Būvniecības informācijas sistēmā nodrošina bez maksas, izmantojot valsts informācijas sistēmas (likuma 20.1 pants).

Tādējādi fizisko personu (īpašnieku) datu apstrādes apjoms un publiskošana BIS sistēmā ir noteikta ārējā normatīvajā aktā (Dzīvokļa īpašuma likuma 21.1 pantā) kā pārvaldnieka pienākums. Līdz ar to lietā nav pamata atsaukties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 pārkāpumu, jo dati tiek apstrādāti saskaņā ar regulas 6. panta 1. punkta c) apakšpunktu: apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz pārzini attiecināmu juridisku pienākumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas