E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29453
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai kaimiņam var prasīt atlīdzību par nodarītajiem zaudējumiem

J
jautā:
17. maijā, 2023
Baiba

Labdien! Pirms diviem gadiem kaimiņiene ierosināja apzāģēt no manas puses tuvu sētai augošo lielogu lazdu (koku jau pirms ilga laika iestādīja mani vecāki). Ēnojot viņas dārzu. Piekritu un apzāģēju to visu, cik vien augstu tiku klāt, tātad ap diviem metriem no zemes. Lazda vairs neražoja, bet saņēmās ātri. Šogad tā atkal ir kupla un, iespējams, pat dotu augļus. Mana sāpe ir par to, ka šogad, neko man nesakot, kaimiņi pārliekušies pār sētu un sētas augstumā apzāģējuši pusi no koka. Nozāģētie zari, protams, nokrituši manā pusē, kur biju salikusi podiņus ar jauniem hortenzijas, hostas un citiem stādiņiem. Asni aplauzti, jaunie dzinumi izpostīti. Strīdēties negribētos, bet vai tā nebūtu tīša kaitējuma nodarīšana? Mans darbs un līdzekļi “vējā”. Kā man rīkoties šajā situācijā? Aizmirst un piedot? Paldies!

A
atbild:
31. maijā, 2023

Civillikuma 1099. pantā ir noteikts: ja koks izstiepj savus zarus virs kaimiņa zemes, tad pēdējam ir tiesības nolasīt tajos augošos augļus, ciktāl viņš var tos aizsniegt no savas zemes, un viņš iegūst tos par savu īpašumu, tāpat kā no šiem zariem uz viņa zemes nokritušos augļus. Kaimiņš var arī prasīt, lai zarus apcērt līdz četrarpus metru augstumam no zemes, bet, ja koka īpašnieks to nedara, tad viņš pats var nocirst zarus līdz minētajam augstumam un paturēt sev.

Ja koks pa diviem gadiem bija ataudzis, tad, iespējams, kaimiņi gaidīja, ka jūs atkal to apzāģēsiet, kā bija iepriekš sarunāts. Nesagaidot rīcību no jūsu puses, viņi atbilstoši likumā noteiktajam rīkojās paši.

Par sabojātiem hortenzijas un citu augu stādiem jums ir tiesības aprunāties ar kaimiņiem un prasīt kompensēt nodarītos zaudējumus.

Ja neizdodas vienoties pārrunu ceļā, tad, protams, jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību kompensēt materiālos un nemateriālos zaudējumus. Ja nepamatoti aizskartas kādas personas tiesības, tad šī persona ir tiesīga saņemt atbilstīgu atlīdzinājumu. Personas tiesības vērsties tiesā ir pamattiesības, kas ir nostiprinātas Satversmes 92. pantā.

Tomēr katra situācija (it īpaši kaimiņu strīdi) ir jāizvērtē no samērīguma puses, proti, vai kaimiņu nodarītie zaudējumi ir samērīgi ar laiku un resursiem, kas tiks patērēti, risinot strīdu tiesā, vai tomēr ir iespējams vienoties un izlīgt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas