E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29248
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Gada pārskatu pieejamība

J
jautā:
21. aprīlī, 2023
guntis

DKS priekšsēdētājs atsakās uzrādīt pārskatu par iepriekšējiem gadiem rezultātus, kas ir nodoti VID. Pie kā vērsties? Kas sastāda, pārbauda DKS budžetu 2023. gadam? Vai to apstiprina biedru kopsapulcē?

A
atbild:
02. maijā, 2023

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 26. pantu:

“(1) Pēc pārskata gada beigām valde sastāda un paraksta sabiedrības gada pārskatu un iesniedz to padomei, ja sabiedrībai ir padome, un zvērinātam revidentam vai zvērinātu revidentu komercsabiedrībai (turpmāk – zvērināts revidents).

(2) Sabiedrības gada pārskatu pārbauda (revidē) un atzinumu par to sniedz biedru kopsapulcē ievēlēts zvērināts revidents, ja to paredz likums, statūti vai biedru kopsapulces lēmums.

(3) Pēc zvērināta revidenta un padomes, ja sabiedrībai ir padome, atzinumu saņemšanas valde sasauc biedru kopsapulci, kas apstiprina sabiedrības gada pārskatu.

(4) Ja biedru kopsapulce sasaukta šā likuma 32. panta ceturtajā vai piektajā daļā minētajā kārtībā, biedru kopsapulce var apstiprināt sabiedrības gada pārskatu bez padomes atzinuma saņemšanas.”

Minētā likuma 31. panta pirmās daļas 3. punkts nosaka, ka tikai biedru kopsapulces kompetencē ietilpst gada pārskata apstiprināšana, iepriekšējā saimnieciskās darbības gada peļņas sadale vai zaudējumu segšanas kārtības noteikšana.

Tādējādi iepriekšējo periodu gada pārskatu apstiprināšana ir biedru kopsapulces kompetence (t. i., gada pārskati tika iesniegti kopsapulcei apstiprināšanai), līdz ar to pārskati ir tās rīcībā, kā arī tie tika iesniegti revīzijas institūcijai.

Saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 98. pantu Valsts ieņēmumu dienests ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā elektroniski nodod Uzņēmumu reģistram kapitālsabiedrības, personālsabiedrības un kooperatīvās sabiedrības šā likuma 97. panta pirmajā, otrajā un ceturtajā daļā minētos dokumentus. Uzņēmumu reģistrs nodrošina saņemto dokumentu publisku pieejamību. Dokumentus Uzņēmumu reģistram nodod tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas