E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29228
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecības uzsāk darba līgumā norādītajā termiņā

J
jautā:
20. aprīlī, 2023
Toms

Sveiki! Vēlējos uzzināt nedaudz precīzāk par darba līgumiem. Jautājums par neuzsākta darba līguma laušanu.
Pirms neilga laika sāku meklēt jaunu darba vietu, kuru veiksmīgi izdevās atrast. Protams, tolaik vēl strādāju pie iepriekšējā (tagadējā) darba devēja. Jaunā darba vieta piedāvāja līgumu, kuru izvērtēju. Savā tagadējā darba vietā, informējot visus, devu laiku sagatavot pretpiedāvājumu. Pretpiedāvājums neapmierināja, tāpēc iesniedzu atlūgumu un elektroniski parakstīju līgumu ar jauno darba devēju ar norādi, ka varu sākt strādāt pēc mēneša.
Tomēr tagad pašreizējais darba devējs turpina piedāvāt augstāku atalgojumu un darbu no mājam. Tas atbilst manām interesēm.
Vai, laužot jau parakstītu, bet neuzsāktu darba līgumu, būs legālas sekas?

A
atbild:
25. aprīlī, 2023

Puses var noslēgt darba līgumu ievērojami  ātrāk, tajā norādot konkrētu darba attiecību uzsākšanas laiku (dienu, mēnesi, gadu). Darba devējam ir pienākums par jauno darbinieku sniegt informāciju Valsts ieņēmumu dienestam  EDS sistēmā vismaz vienu dienu, bet ne vēlāk kā vienu stundu iepriekš, pirms darbinieks uzsāk darbu. To nosaka MK noteikumu Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. 1. punkts.

Ja faktiski darba attiecības nav uzsāktas, jums būtu rakstveidā jāpaziņo darba devējam, ka darba attiecības līgumā noteiktajā laikā neuzsāksiet.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas