E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29201
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jāmaksā regulāri, pat ja ir izveidojusies pārmaksa

J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Edgars

Ar bijušo laulāto tika noslēgta vienošanās, kurā bija norādīts konkrēts uzturlīdzekļu lielums – puse no minimālās algas 1 bērnam (līdz 2023. gadam 250 eiro, šobrīd 310 eiro). Kopš tā laika esmu pārskaitījis daudz vairāk par noteikto ar norādi “Uzturlīdzekļi”. Ja ņem vērā vienošanās dokumentā norādīto ikmēneša summu un kopējo faktiski samaksāto, šobrīd summa ir diezgan pārmaksāta un man it kā būtu tiesības pārtraukt maksājumus saskaņā ar vienošanās dokumentā paredzēto konkrēto ikmēneša summu un faktiski samaksāto. Vēlos pārtraukt maksājumus, ņemot vērā vienošanās dokumentā norādīto summu un faktiski samaksātos kopējos uzturlīdzekļus, kas jau atbilst mēnešu skaitam līdz bērna pilngadībai. Jautājums: vai juridiski samaksāto, pārsniegto summu var uzskatīt par avansā samaksātiem uzturlīdzekļiem?

A
atbild:
18. maijā, 2023

Ja pušu starpā tika noslēgta vienošanās, pēc kuras vienam vecākam ir pienākums maksāt konkrētu uzturlīdzekļu summu ik mēnesi, pārmaksātā summa neatbrīvo vecāku no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus turpmāk.

Uzturlīdzekļu nemaksāšana konkrētā periodā tiek uzskatīta, ka vecāks nepilda vienošanās nosacījumus un vecākam, kurš šos uzturlīdzekļus saņem, ir tiesības tos piedzīt.

Vecākam, kam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, jāmaksā vienošanās norādītā uzturlīdzekļu summa arī turpmāk, vienošanās norādītajos termiņos un kārtībā.

Vecākam ir tiesības maksāt lielāku uzturlīdzekļu summu, jo tā ir brīva vecāka izvēle, taču tā nenozīmē tiesības  pārtraukt maksāt uzturlīdzekļus.

Ja abas puses piekrīt, var noslēgt papildu vienošanos, kurā tiek atrunāts, ka visa pārmaksātā uzturlīdzekļu summa tiek sadalīta uz nākamajiem mēnešiem līdz konkrētam periodam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas