E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29063
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Brīvdienu piešķiršana, stājoties laulībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2023
Elīna

Strādāju pašvaldības iestādē. Pēc valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma noprotu, ka darba devējam, ja darbinieks stājas laulībā, ir jāpiešķir trīs apmaksātas brīvdienas. Kuras būtu norādāmās dienas? Laulības reģistrācijas datums bija 24.03.2023. Vai šīs brīvdienas var būt trijās nedēļās pēc laulības reģistrācijas?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments
Santa Jirgensone, Ministru kabineta preses sekretāre

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredzēts, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā.

Atbilstoši minētajam regulējumam institūcijām nav pienākuma paredzēt iespēju nodarbinātajam saņemt apmaksātas brīvdienas saistībā ar stāšanos laulībā. Tas ir iestādes rīcības brīvības jautājums, ņemot vērā tai pieejamos finanšu līdzekļus. Tāpat arī piešķiramo dienu skaits katrā pašvaldībā var būt atšķirīgs. Lai noskaidrotu, vai pašvaldībā, kurā strādājat, šādas brīvdienas tiek piešķirtas, aicinām iepazīties ar pašvaldības noteikto kārtību vai konsultēties ar atbildīgo personu savā pašvaldībā.

Attiecībā uz termiņu, kad iespējams saņemt brīvdienas saistībā ar stāšanos laulībā, – lai ievērotu labas pārvaldības principu un sasniegtu šīs normas mērķi, trīs apmaksātas brīvdienas saistībā ar stāšanos laulībā būtu piešķiramas pirms laulības reģistrācijas dienas, laulību reģistrācijas dienā vai uzreiz pēc tās. Konkrētais papildu labums – ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā – likumā ir ietverts ar konkrētu mērķi, līdz ar to brīvdienas piešķiramas tikai atbilstoši šim mērķim un attiecīgajā laika periodā, kad tiek reģistrēta laulība.

Salīdzinājumam: Atlīdzības likumā ir noteikta iespēja valsts un pašvaldību institūcijām paredzēt amatpersonām (darbiniekiem) vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē. Arī šī brīvdiena ir izmantojama noteiktā dienā, proti, pirmajā skolas dienā, nevis kādā citā brīdī.

Atbildes uz šo un citiem jautājumiem par Atlīdzības likuma piemērošanu ir pieejamas Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas