E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30001
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Kāds atalgojums pienākas par atvaļinājumā esoša darbinieka aizvietošanu

J
jautā:
24. jūlijā, 2023
Maruta

Labdien!

Esmu nesapratnē par saņemto atalgojumu. Strādāju pašvaldībā par lietvedi. Atvaļinājumā devās mūsu apkopēja, un vadība jautāja, varbūt kāds grib piestrādāt, veicot apkopējas darba pienākumus viņas atvaļinājuma laikā. Piekritu, jo domāju, ka par apkopējas darbu četrās nedēļās saņemšu klāt viņas algu. Diemžēl man samaksāja tikai piemaksu 30% apmērā no apkopējas algas. Jāpiebilst, ka telpas uzkopu katru dienu. Iepriekš man neviens neteica, ka samaksa par šo darbu būs tik maza. Vai alga ir aprēķināta likumīgi? Manā darba līgumā nav punkta, ka ir pienākums aizvietot prombūtnē esošu darbinieku.

A
atbild:
01. augustā, 2023
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments
Santa Jirgensone, Ministru kabineta preses sekretāre

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ir noteikts, ka amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30 procentu apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku) vai pilda vēl citus pienākumus. Piemaksas apmēru, tās noteikšanas pamatojumu, kā arī laikposmu, uz kuru tā nosakāma, regulē attiecīgās valsts vai pašvaldības institūcijas kompetentā amatpersona (institūcija).

No minētā izriet, ka Atlīdzības likums par prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu paredz maksimālo piemaksas apmēru, un tie ir 30% no aizvietotāja mēnešalgas. Tomēr konkrēto piemaksas apmēru un tās noteikšanas pamatu nosaka attiecīgā institūcija savos iekšējos noteikumos. Jūsu minētajā gadījumā piemaksa par prombūtnē esoša nodarbinātā aizvietošanu ir aprēķināma no lietvedes mēnešalgas, nevis no apkopējai noteiktās mēnešalgas.

Attiecībā par papildu pienākumu veikšanu –, nosakot papildu pienākumus, tiek ņemts vērā, ka objektīvi nav iespējams strādāt divas pilnas slodzes pie viena darba devēja, jo dienas normālais darba laiks ir astoņas stundas. Līdz ar to, aizvietojot prombūtnē esošu darbinieku, netiek maksāta šī nodarbinātā alga, bet piemaksa par aizvietošanu.

Savukārt tas, ka darba līgumā nav noteikts pienākums aizvietot prombūtnē esošu darbinieku, nenozīmē, ka nodarbinātais ar darba devēju nevar vienoties par papildu darba veikšanu, par to saņemot attiecīgu piemaksu. Vienlaikus, lai nākotnē nerastos līdzīgas situācijas, aicinām pārrunāt ar darba devēju visus jautājumus par papildu darba veikšanu.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 271 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas