E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29133
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Latviešu valodas zināšanu un pilsonības prasības Latvijas valsts pārvaldes darbiniekam

J
jautā:
12. aprīlī, 2023
Liene

Vai normatīvajos aktos ir noteikts, kādam latviešu valodas zināšanu līmenim jābūt valsts pārvaldes darbiniekam, ar kuru nodibinātas darba tiesiskās attiecības (piemēram, vecākajam referentam, vecākajam ekspertam, nodaļas vadītājam, kas nav ierēdnis)? Vai valsts pārvaldes darbiniekam jābūt LR pilsonim, vai arī viņš var būt no valsts, kura nav Eiropas Savienībā?

A
atbild:
24. aprīlī, 2023
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments
Santa Jirgensone, Ministru kabineta preses sekretāre

Normatīvajos aktos nav noteikts obligāts nosacījums, ka valsts pārvaldē nodarbinātam darbiniekam ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim. Šāds nosacījums normatīvajos aktos ir noteikts attiecībā uz valsts civildienesta ierēdņiem, amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm u. c. amatpersonu kategorijām. Līdz ar to valsts pārvaldē darbinieka amatā var tikt nodarbinātas arī personas, kurām ir citas valsts pilsonība, ja konkrētā persona atbilst citām attiecīgajam amatam izvirzītajām prasībām.

Attiecībā uz latviešu valodas zināšanām norādāms – Valsts valodas likumā ir noteikts, ka valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī to uzņēmējsabiedrību darbiniekiem, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, jāprot un jālieto valsts valoda tādā apjomā, kāds nepieciešams viņu profesionālo un amata pienākumu veikšanai. Valsts valodas zināšanu apjoms, kāds nepieciešams šīm personām profesionālo un amata pienākumu veikšanai, ir noteikts Ministru kabineta noteikumos par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi (1. pielikumā), ņemot vērā konkrēto profesiju grupu. Tā kā valsts pārvaldē darbinieka amatā var būt nodarbināti dažādu profesiju pārstāvji, ar precīzu informāciju par attiecīgā amata veicējam nepieciešamajām latviešu valodas zināšanām var iepazīties iepriekš minētajos Ministru kabineta noteikumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas