E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29060
Lasīšanai: 2 minūtes

Par Valsts kapitālsabiedrības valdes locekļa prombūtni

J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Renārs

Publiskas personas (valsts kapitālsabiedrības) valdes priekšsēdētājam ir saskaņota atpūtas dienu izmantošana. Vai savā prombūtnē viņš drīkst parakstīt dokumentus, līgumus, slēgt darījumus, piedalīties valdes sēdē u. tml., ja spēkā ir valdes lēmums par savstarpējo pilnvarojumu, kurā noteikts, kurš kuru aizvieto prombūtnes laikā un veic otra pienākumus, t. sk. dokumentu parakstīšanu?

A
atbild:
08. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā judikatūru (Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2008. gada 26. novembra spriedumu lietā Nr. SKC–437), lai nodrošinātu valdes loceklim tiesības uz atpūtu, kas ir vienas no personas pamattiesībām, arī pilnvarojuma līgumā, kas noslēgts ar valdes locekli, var noteikt atpūtas dienas, ievērojot Darba likumā noteiktos principus par atvaļinājumu, un tā būs uzskatāma par attaisnotu prombūtni.

Jāņem vērā, ka valdes loceklis, tai skaitā valdes priekšsēdētājs, savu amatu ieņem no iecelšanas līdz atsaukšanas brīdim un par šo laikposmu viņam ir tiesības saņemt pielīgto mēneša atlīdzību, jo viņš nepārtraukti pārstāv kapitālsabiedrību (statuss, ne tikai darbība) un ir atbildīgs par pieņemtajiem lēmumiem. Ņemot vērā iepriekš minēto, gadījumā, ja valdes loceklis izmanto atpūtas dienas, viņš saņem mēneša atlīdzību, un tas nav uzskatāms par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu Darba likuma tvērumā. Kārtību un nosacījumus, piemēram, maksimālo nepārtraukto prombūtnes laiku, saskaņošanas kārtību prombūtnei, var detalizēti atrunāt pilnvarojuma līgumā vai atsevišķā valdes darbību reglamentējošā dokumentā. Vairāk informācijas par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlīdzības noteikšanu un citiem jautājumiem var noskaidrot Pārresoru koordinācijas centra vadlīnijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas