E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29058
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai pilsētā var būt lauksaimniecības zeme

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Zane

Vai pilsētā var būt lauksaimniecības zeme? Lūdzu skaidrot zemes izmantošanas veida un zemes izmantošanas mērķa būtību, un kuram statusam ir augstāks spēks pilsētā? Man pieder viens hektārs pilsētā, ko ieguvu, to atdalot no cita īpašuma, uz kura ir mežs. Zemes izmantošanas mērķis pašvaldības lēmumā ir noteikts: “mazstāvu apbūves zeme”. Mērnieks, veicot uzmērījumu dabā, ir noteicis, ka konkrētā zeme ir “pļava”, jo mērnieks atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” un MK noteikumiem Nr. 562 “Noteikumi par zemes lietošanas veidu klasifikācijas kārtību un to noteikšanas kritērijiem” uzmēra dabā esošo stāvokli. Teritorija nav apbūvēta, tajā nav ne purva, ne krūmāja, ne kāda cita no MK Nr. 562 noteikumos uzskaitītajiem veidiem. Pļava ir visatbilstošākais veids. Ja mana zeme atrodas pilsētā un ir pakļauta pilsētas saistošajiem noteikumiem par teritoriju uzturēšanu, vai Lauku atbalsta dienests (LAD) drīkst uzraudzīt man piederošo zemesgabalu savā lauku uzskaites sistēmā un pieprasīt man kopt teritoriju pēc lauku pļavu kritērijiem -  likt izcirst krūmus un kokus? Vai LAD ir tiesības pilsētā?

A
atbild:
06. aprīlī, 2023
Lauku atbalsta dienests
Ieva Bērziņa, Stratēģiskās komunikācijas un klientu pārvaldības departamenta Komunikācijas daļas komunikācijas speciāliste

Saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 13. jūlija noteikumiem Nr. 635 “Kārtība, kādā apseko un nosaka neapstrādātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību un sniedz informāciju par to” LAD pēc nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem vizuāli apseko zemes vienības, kurām ir noteikts kāds no lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) lietošanas veidiem un kuru platība ir lielāka par vienu hektāru.

Tātad, ja zemei ir noteikts kāds no LIZ lietošanas veidiem un tās platība ir lielāka par 1 hektāru, neatkarīgi no zemes izmantošanas mērķa un atrašanās vietas (pilsētas vai lauku teritorija), uz to attiecas šie MK noteikumi un prasība vismaz 70% no LIZ platības uzturēt labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Par zemes vienībām, kurās LIZ izvērtēta kā nekopta, tiek informēta konkrētā pašvaldība, kura lemj par paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas