E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29033
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Azbesta šīfera izmantošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
L.

Kaimiņam šķūnis ir noklāts ar vecu azbesta šīferi ļoti sliktā stāvoklī - šīferis gabaliem brūk nost, drūp un put. Saulē uzkarstot, no azbesta šīfera izdalās kaitīgi izgarojumi. Azbests ir pirmās kategorijas karcinogēns. Kaimiņš dažviet ar azbesta šīferi aizbāzis arī caurumus savā žogā! Vai kaimiņam drīkst būt šāds - ar azbesta šīferi klāts šķūnis un ar azbesta šīfera gabaliem aizlāpīti caurumi žogā, ņemot vērā, ka tā izraisītais apkārtējās vides piesārņojums un kaitējums cilvēku veselībai ir ārpus viņa sētas robežām?

A
atbild:
04. aprīlī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Azbesta saturošie atkritumi ir bīstami atkritumi saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 19. aprīļa noteikumu Nr. 302 “Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus” pielikuma 787. punktu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka azbests ir kaitīgs, jo no tā var atdalīties šķiedras, un šīs šķiedras vai azbesta putekļi var tikt ieelpoti, izraisot ar azbestu saistītos veselības riskus. Azbesta šķiedras novājina cilvēka imūno sistēmu. Biežākas azbesta izraisītās slimības ir azbestoze, plaušu vēzis un mezotelioma. Azbests var izraisīt arī barības vada, balsenes, kuņģa, resnās un taisnās zarnas audzējus. Visas slimības parasti attīstās ilgākā laikā (15 līdz 20 gados pēc pirmās saskares ar azbestu). Azbestu saturošie materiāli atstāj kaitīgu ietekmi uz cilvēku veselību un apkārtējo vidi, ja, ar tiem strādājot, netiek ievērota darba drošība un vides aizsardzība.

Azbestu saturoši materiāli kontrolētos apstākļos jāsavāc un jāuzglabā kā bīstamie atkritumi. Bīstamos azbestu saturošos atkritumus, tajā skaitā šīferi, var nodot AS "BAO", kā arī citiem atkritumu un būvgružu savākšanas komersantiem, ja tie ir saņēmuši atļauju piesārņojošas darbības veikšanai, kurā ir ietverta arī azbestu saturošo atkritumu apsaimniekošana.

Likumdošana pieļauj izmantot azbesta šīfera jumtus.

Pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” žoga būvdarbiem nav nepieciešams paskaidrojuma raksts, būvniecības iesniegums vai cita būvniecības ieceres dokumentācija.

Kādam tieši jābūt žogam, cik augsts tas drīkst būt, no kāda materiāla un tā tālāk, parasti ir noteikts vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos par teritorijas apbūvi.

Tādēļ par azbesta šīfera izmantošanu žogā ieteiktu vērsties pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas