E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28914
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Zemesgrāmatai jālūdz veikt ierakstu ar nostiprinājuma lūgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2023
Anda

2020. gada novembrī ar vīru pie notāres noslēdzām laulības līgumu par visas mantas šķirtību. Līgumā tika iekļauti divi nekustamie īpašumi, kuri ir iegūti uz mana vārda laulības laikā. Kā abu nekustamo īpašumu īpašniece zemesgrāmatā esmu reģistrēta tikai es. Laulības līgums tika reģistrēts Uzņēmumu reģistrā, ir publikācija “Latvijas Vēstnesī”. Ņemot vērā notāres teikto, zemesgrāmatai netika sūtīti nostiprinājuma lūgumi atzīmes veikšanai, jo, kā apgalvoja notāre, ja īpašumam saistībā ar laulības līgumu nemainās īpašnieks, nostiprinājuma lūgumi nav jāsūta, zemesgrāmata veic atzīmes par visas mantas šķirtību, pamatojoties uz informāciju, kuru saņem no Uzņēmumu reģistra pēc laulības līguma reģistrācijas (MK noteikumu Nr. 403 24. pants). Vai notārei bija taisnība un zemesgrāmatai vajadzēja šo atzīmi veikt, nesaņemot iesniegto nostiprinājuma lūgumu?

A
atbild:
12. aprīlī, 2023

Zemesgrāmatu likuma 16. pants paredz, ka zemesgrāmatas nodalījumā, pirmajā iedaļā, tiek minēts nekustamā īpašuma īpašnieks, norādot fiziskajai personai vārdu, uzvārdu, personas kodu, bet, ja tā ir laulībā, tad, ievērojot laulāto mantiskās attiecības, piebilst, ka nekustamais īpašums ir laulātā atsevišķa manta vai tas ietilpst laulāto mantas kopībā, vai laulātajiem ir visas mantas šķirtība (Civillikuma 91., 111., 117., 125. un 127. pants), savukārt juridiskajai personai – pilnu nosaukumu un nodokļu maksātāja kodu, skaitliski norādot īpašnieka daļas apmēru.

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatās.

Savukārt Civillikuma 115. pants nosaka: “Lai laulības līgumiem piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tie ierakstāmi laulāto mantisko attiecību reģistrā un par nekustamo mantu – arī zemesgrāmatās.”

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 41. pantu zemesgrāmatu nodalījumā, izmantojot citu valsts informācijas sistēmu tiešsaistē saņemtu paziņojumu, izdara šādus grozījumus:

  1. maina kadastra numuru vai kadastra apzīmējumu;
  2. nemainot zemesgabala robežas, precizē zemesgabala platību saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas datiem;
  3. precizē dzīvokļa īpašuma kā atsevišķa īpašuma kopējo platību, ja platības izmaiņas saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu neietekmē dzīvokļa īpašumā ietilpstošo kopīpašuma domājamo daļu un ja tas ir reģistrēts Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastra informācijas sistēma);
  4. pamatojoties uz privatizāciju veicošās institūcijas iesniegtu dokumentu par konstatētām neprecizitātēm, kas radušās dzīvojamās mājas domājamo daļu noteikšanā privatizācijas procesā, precizē dzīvokļu īpašumu sastāvā esošo kopīpašuma domājamo daļu apmēru, ja tas ir reģistrēts Kadastra informācijas sistēmā;
  5. veic izmaiņas nekustamā īpašuma objekta adresē;
  6. veic izmaiņas to fizisko personu identifikācijas datos, kurām piešķirts personas kods;
  7. aktualizē pārrēķinātās dzīvokļa īpašuma sastāvā esošās kopīpašuma domājamās daļas atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam, ja dzīvojamās mājas privatizācijas procesā kopīpašuma domājamās daļas aprēķinātas neatbilstoši;
  8. nemainot zemesgabala robežas, precizē normatīvajos aktos par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās noteiktajos gadījumos zemesgrāmatā ierakstīta kadastrāli neuzmērīta zemesgabala platību saskaņā ar informāciju par zemesgabala platību un izvietojumu apvidū;
  9. veic izmaiņas juridiskās personas nosaukumā atbilstoši izmaiņām, kas reģistrētas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros.

Tiesnesis pieņem lēmumu par personu vai nekustamo īpašumu identificējošo datu grozīšanu uz īpašnieka iesnieguma pamata, ja ar to netiek grozītas nostiprinātās tiesības. 

Citus ierakstus zemesgrāmatā var veikt, pamatojoties uz iesniegtu rakstveida nostiprinājuma lūgumu un attiecīgu tiesneša lēmumu.

Papildus jānorāda, ka jūsu minētie Ministru kabineta noteikumi Nr. 403 ir zaudējuši spēku 2021. gada 1. februārī un laulāto mantisko attiecību reģistra vešanu regulē likums “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, kura 18.28 panta otrā daļa paredz, ka pēc lēmuma par ieraksta izdarīšanu laulāto mantisko attiecību reģistrā spēkā stāšanās Uzņēmumu reģistrs ziņas par visiem laulāto mantisko attiecību reģistrā izdarītajiem ierakstiem nekavējoties elektroniski dara pieejamas zemesgrāmatu nodaļām un nosūta kustamo lietu reģistru turētājiem. Tāpat arī spēku zaudējušo Ministru kabineta noteikumu Nr. 403 24. punkts paredzēja, ka Uzņēmumu reģistrs informāciju par ieraksta izdarīšanu laulāto mantisko attiecību reģistrā nosūta kustamo lietu reģistru turētājiem un zemesgrāmatu nodaļām. Informācijas apmaiņa starp Uzņēmumu reģistru kā laulāto mantisko attiecību reģistra turētāju, kustamo lietu reģistra turētājiem un zemesgrāmatu nodaļām var notikt arī elektronisko dokumentu formātā.

Proti, zemesgrāmatai elektroniski ir pieejama šī informācija (nostiprinājuma lūgums var tikt iesniegts elektroniski, skat. Zemesgrāmatu likuma 56.1–56.3 pantu), bet tas neparedz automātisku ieraksta veikšanu zemesgrāmatā (piemēram, nostiprinājuma lūgumu, kas parakstīts normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktajā kārtībā, iesniedz zvērināts notārs, ja nostiprinājuma pamatā ir šī zvērinātā notāra taisīts notariāls akts).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas