E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28876
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Testamentā vecāki var norādīt vēlamo aizbildni bērnam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2023
Lilija

Labdien! Pēc šķiršanās ar savu bērnu tēvu oficiāli esmu vienpersonisks bērnu aizbildnis. Komunikācija ar bērnu tēvu nenotiek jau ilgāk nekā pusotru gadu, laikā, kurā dzīvojām šķirti, un arī pašlaik, kad esam oficiāli šķīrušies (kopā gandrīz 2 gadi). Finansiāls atbalsts jeb uzturlīdzekļi no viņa ir saņemti vien divas reizes (par diviem mēnešiem). Tātad ne emocionāla, ne finansiāla atbalsta vai saistības ar bērnu bioloģisko tēvu nav. Man ir atklāta īpatnēja slimība, kas, iespējams, ārstējama ar operācijas palīdzību. Operācija nopietna, baidos arī no nāves. Domāju, ka būtu prātīgi pirms operācijas noformēt dokumentu, kas paredz, kas manas nāves gadījumā (pat ja tās iemesls būtu kas cits, nevis šī operācija) oficiāli būtu manu bērnu aizbildnis. Ļoti nevēlos, lai tas ir viņu bioloģiskais tēvs. Vai ir iespējams noformēt šādu dokumentu un vai ir iespējams oficiāli noorganizēt, ka, ja tas ir nepieciešams, nākamais manu bērnu aizbildnis nav šis cilvēks? Paldies par palīdzību!

A
atbild:
23. martā, 2023

Civillikuma 229. pants nosaka vecāku tiesības testamentā iecelt aizbildņus saviem bērniem – kā jau esošiem, tā arī gaidāmiem. Tas nozīmē, ka varat doties pie zvērināta notāra, lai sastādītu publisku testamentu (testamentu varat gatavot arī privātā kārtā, bet tas var nenodrošināt pēdējās gribas izpildi, jo var pazust vai tikt sabojāts), kurā varat norādīt konkrētas personas, kurām vēlētos uzticēt aizbildnību pār nepilngadīgo bērnu savas nāves gadījumā (arī dot norādījumus, ko vēlaties, lai ņem vērā attiecībā uz bērnu), kā arī norādīt konkrētas personas, kuras nevēlaties, lai kļūst par aizbildņiem.

Civillikuma 230. pants paredz, ka aizbildņi, kas iecelti vecāku testamentā, nekavējoties jāapstiprina bāriņtiesai. Bet tas nenozīmē, ka izraudzītā persona automātiski kļūs par aizbildni, jo bāriņtiesai tāpat būs pienākums izvērtēt, vai konkrētā persona var kļūt par aizbildni, proti, vai nav likumā paredzēti ierobežojumi kļūt par aizbildni (skat. Civillikuma 242. pantu), kā arī jāatceras, ka izvēlētā persona var atteikties uzņemties šo pienākumu.

Ja šāds rīkojums ar testamentu nav atstāts, tad aizbildnība pār nepilngadīgajiem piekrīt vispirms viņu tuvākajiem radiniekiem (par tuvākajiem nepilngadīgo radiniekiem uzskatāmi tie, kas, šiem nepilngadīgajiem mirstot, būtu viņu likumiskie mantinieki), bet arī tam ir nepieciešams bāriņtiesas apstiprinājums. Par aizbildņiem bāriņtiesa izrauga no vienādi tuviem radiniekiem piemērotākos, bet, ja tuvākie izrādītos nepiemēroti, tad tālākos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas