E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28852
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašuma tiesību iegūšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2023
Oskars

Sveicināti! Cik tiesiski ir tas, ka SIA ir dibināts 1994. gadā (agro firma uz daļējas bijušā kolhoza bāzes) un 2023. gadā novada pašvaldībai piestāda “izziņu”, ka konkrēts zemesgabals un uz tā esošā būve ir bijusi SIA bilancē? Pašvaldība ņem to vērā un uz šīs “izziņas” pamata lemj par labu SIA (par zemesgabala un būves atsavināšanu). Precizējums: zemesgabals (0,06 ha) pieder novada pašvaldībai (pēc Valsts zemes dienesta datiem), savukārt ēka, kura atrodas uz šī zemesgabala, nav nevienā uzskaitē (ne kadastra numura, ne novada pašvaldības bilancē). Lūdzu sniegt skaidrojumu, cik leģitīma ir SIA iesniegtā “izziņa” pēc teju trīsdesmit gadiem! Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
27. martā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tādējādi, ja Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā nav datu par īpašumtiesību piederību, nav pamata uzskatīt, ka kādai pusei ir priekšrocības attiecībā pret citām pusēm jautājumos par zemesgabala un būvju atsavināšanu.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta otrā daļa nosaka, ka publisku personu mantas atsavināšanas pamatveids ir mantas pārdošana izsolē. Citus mantas atsavināšanas veidus var izmantot tikai šajā likumā paredzētajos gadījumos. Minētā likuma 11. panta otrā daļa noteic, ka sludinājumi par publiskas personas kustamās mantas izsoli publicējami institūcijas, kas organizē nekustamā īpašuma atsavināšanu (9. pants), mājaslapā internetā un attiecīgās pašvaldības teritorijā izdotajā laikrakstā, bet, ja pārdodamās kustamās mantas kopējā nosacītā cena pārsniedz 3500 eiro, – arī oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Sludinājumi par pašvaldību kustamās mantas izsoli papildus publicējami kārtībā, kādā tiek publicēti pašvaldību domju saistošie noteikumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas