E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23474
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai darbinieki jāinformē par nodokļu izmaiņām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2021
Elīna

Labdien! SIA, MUN maksātājam, no 1. jūlija par darbinieku būs jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Vai un kā darbinieks ir jābrīdina par izmaiņām nodokļu ieturēšanā (jo līdzšinējā bruto alga vairs nebūs arī neto alga)?

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2021. gada 1. jūlija arī no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieku darba algām ir jāmaksā darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā – iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pilnā apmērā. Darba devējam ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam ziņas par darba ņēmēju statusa maiņu.

Ziņu kodu atšifrējums ir Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 1. pielikumā.

Nodokļu maksātājiem šī un cita informācija par nodokļu izmaiņām ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē norādē Mikrouzņēmumu nodoklis.

Mikrouzņēmumu nodokļa likumā līdz 2020. gada 31. decembrim bija arī noteikts, ka darba devējam ne vēlāk kā mēnesi pirms taksācijas perioda beigām rakstveidā jābrīdina mikrouzņēmuma darbinieks, ka ar nākamo taksācijas periodu darba devējs pirms algotā darba ienākuma izmaksāšanas ieturēs no viņa algas nodokli likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajā kārtībā un veiks valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” darba ņēmējam un darba devējam noteiktajā vispārējā kārtībā.

Šobrīd Mikrouzņēmumu nodokļa likumā vairs nav noteikts mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja pienākums informēt darbiniekus (ka darba devējs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, ka mikrouzņēmuma darbinieka iedzīvotāju ienākuma nodoklis un obligātās iemaksas tiek noteiktas no mikrouzņēmuma apgrozījuma, kā arī brīdināt darbiniekus tad, ja mainās nodokļi algai). Precīzāk, no likuma 3.pants, kur tas bija noteikts, ir izslēgts ar 26.11.2020. likumu, kas stājās spēkā 01.01.2021.

Darba samaksas jautājumu regulē Darba likums. Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu pusēm ir tiesības vienoties par darba līguma noteikumu grozīšanu, t.sk. arī par darba samaksas izmaiņām, kad tās tiek veiktas.

Darba likums tieši nenosaka pienākumus darbinieku informēšanā saistībā ar nodokļu režīma maiņu. Taču ir tikai loģiski, ka darbinieki par izmaiņām tiek informēti, nevis strādā neziņā un ir neizpratnē algas dienā.  Turklāt līdz ar vispārējo algas nodokļu piemērošanu darba samaksai arī mikrouzņēmuma darbinieki turpmāk varēs iesniegt algas nodokļa grāmatiņu, saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādājamām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas