E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28835
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Deklarācijā norāda taksācijas gadā gūtos ar nodokli apliekamos īres ienākumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2023
Inga

Labdien! No šī gada janvāra es izīrēju dzīvokli, un īrnieks īres naudu man pārskaita par nākamo mēnesi tekošā mēneša beigās. Vai, iesniedzot deklarāciju, man jānorāda ieņēmums par janvārī avansā samaksāto vai to, kas attiecas uz esošo gadu?

A
atbild:
14. aprīlī, 2023

Izvēloties saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, lai no dzīvokļa izīrēšanas ienākumiem maksātu tikai iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) 10% likmi, norāda darbības periodu, no kura datuma līdz kuram datumam tiek izīrēts dzīvoklis, un pievieno īres līguma kopiju.

Fiziskajai personai, kas izmanto tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, ir pienākums piecu darbdienu laikā no īres vai nomas līguma noslēgšanas dienas informēt par to Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

IIN maksā izīrētājs, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju taksācijas gadam sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam vai 1. jūlijam. Ienākumu norāda deklarācijas D1¹ pielikumā. D1¹ pielikuma 2. ailē “Bruto ieņēmumi” norāda naudas izteiksmē taksācijas gadā gūtos ar nodokli apliekamos ienākumus.

Detalizētāka informācija ir pieejama VID metodiskajā materiālā “Nodokļi no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas