E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28751
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Deklarēšanās mantotā dzīvoklī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2023
Irēna

Labdien! Vai dēlam, saņemot pēc tēva nāves mantojumā dzīvokli bez testamenta, būs svarīga viņa deklarēšanās šajā dzīvoklī? Kā tas var vai nevar ietekmēt nodokļa apmēru? Ja ietekmē, cik ilgi jābūt deklarētam attiecīgajā dzīvoklī? Vai svarīgi būt nepārtraukti deklarētam konkrētajā dzīvoklī?

A
atbild:
23. februārī, 2023

Civillikumā ir nostiprināti trīs mantošanas veidi: likumiskā, testamentārā un līgumiskā.

Testamentārā un līgumiskā mantošana paredz mantojuma sadali starp mantiniekiem pirms aizgājēja nāves, tās ir mantojuma atstājēja gribas izteikuma formas. Šādi mantojuma atstājējs testamentā var novēlēt savu mantojumu pēc savas gribas (vairāk par testamentāro mantošanu lasiet šeit). Savukārt līgumiska mantošana paredz, ka mantiniekam ir jāizpilda kāds nosacījums, lai iegūtu mantojumu (piemēram, ir jāsniedz uzturs mantojuma atstājējam līdz tā mūža galam u. c. nosacījumi).

Tātad, ja aizgājējs nav atstājis ne testamentu, ne līgumu, tad spēkā ir likumiskā mantošana (vairāk par likumisko mantošanu lasiet šeit).

Jebkurā gadījumā mantiniekiem ir jāpiesakās pie notāra, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un aizgājēja miršanas apliecību, ja to iepriekš nav iesniedzis cits mantinieks.

Ja tiek mantots dzīvoklis, tas kļūst par mantinieka īpašumu un tiek nostiprināts zemesgrāmatā.

Dzīvoklis, kas ir iegūts īpašumā, to mantojot, ir mantotāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

No jautājuma nevar saprast, par kādu nodokli ir runa. Mantojuma nodoklis Latvijas likumos nav paredzēts. Lai nemaksātu iedzīvotāju ienākuma nodokli, pārdodot mantotu dzīvokli, tam jābūt īpašumā vismaz 60 mēnešus (šajā laikposmā skaita arī aizgājēja īpašumtiesību laiku) un jūsu dēlam atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta trīsdesmit trešajā punktā noteiktajam ir jābūt deklarētam tajā vismaz 12 mēnešus pēc kārtas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas