E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28736
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Neapmierina zemes vērtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2023
Edgars

Man pieder mantota zeme, kur līdz 1968. gadam atradās divstāvu privātmāja, kuru tālaika valdošā vara nojauca, un saimnieci nosūtīja uz ārstēšanās iestādi. Šī zeme atrodas zem daudzdzīvokļu mājas. Pats šajā ēkā nedzīvoju. Nekustamā īpašuma nodoklis gadā veido ap 888,65 eiro. Man piespiedu kārtā tiek noteikta zemes nomas maksa 4% apmērā no kadastrālās vērtības, kuru veido 2360 eiro – 888,65 eiro = 1471,35 eiro.

Uzskatu, ka šī summa par privātīpašuma lietošanu ir neadekvāta. Ja valsts nosaka zemes īpašumu izpirkt dzīvokļu īpašniekiem par kadastrālo vērtību 59,000 eiro bez īpašnieka piekrišanas, uzskatu, ka tiek pārkāptas privātīpašuma īpašnieka likumiskās tiesības. Šis zemesgabals atrodas Rīgas teritorijā (2146 m2), un vēlos to pārdot par cenu, kas būtu līdzvērtīga dzīvojamās mājas cenai. Vēlētos saņemt jūsu argumentētus skaidrojumus šai valsts pieļautajai cūcībai!

A
atbild:
22. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

2023. gada 1. janvārī ir stājies spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums. Šā likuma mērķis ir nodrošināt iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu un izveidot vienotu nekustamo īpašumu Civillikuma 968. panta izpratnē. Piespiedu dalītais īpašums izbeidzams, dzīvokļu īpašniekiem šajā likumā noteiktajā kārtībā izmantojot atsavināšanas tiesību.

Likums nosaka kārtību, kādā izbeidzams piespiedu dalītais īpašums, kurā atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un zemesgabals.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki un zemesgabala īpašnieks, savstarpēji vienojoties, var noteikt no šā likuma atšķirīgus piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas noteikumus, ciktāl tas nav pretrunā ar šā likuma mērķi un ir vērsts uz piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu. Ja piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un zemesgabalu izbeidz uz savstarpējas vienošanās pamata, tad tā izbeigšanai nav piemērojama šajā likumā noteiktā kārtība.

Tātad jūs varat vienoties ar daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem par zemes izpirkšanu.

Ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu konsultāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas