E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28721
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Disciplinārsodi pārbaudes laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2023
Vita

Vai darba devējs pārbaudes laikā var izteikt darbiniekam piezīmi? Ja notikusi darba devēja maiņa, vai darba līgums ir jāpārslēdz?

A
atbild:
23. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Disciplinārsodus (piezīmi vai rājienu) darba devējs ir tiesīgs piemērot, ievērojot Darba likuma 90. pantā noteikto kārtību. Minētajā normā nav noteikti ierobežojumi disciplinārsoda piemērošanai pārbaudes termiņā.

Paskaidrojams, ka darba devējs Darba likuma izpratnē ir fiziskā vai juridiskā persona vai tiesībspējīga personālsabiedrība, kas uz darba līguma pamata nodarbina vismaz vienu darbinieku (Darba likuma 4. panta pirmā daļa). Ja darba devējs ir juridiskā persona, darba līgumu darba devēja vārdā paraksta šo personu pārstāvēttiesīgā fiziskā persona (visbiežāk tas ir valdes loceklis vai valdes priekšsēdētājs). Darba devēju pārstāvēttiesīgā persona darba tiesisko attiecību laikā var mainīties, bet tas nekādi neietekmē darba līguma spēkā esamību un darba līguma saistības, jo jāņem vērā, ka darba devējs kā juridiskā persona turpina pastāvēt.

Gadījumā, ja notikusi uzņēmuma pāreja, Darba likumā stingri noteikts pienākums uzņēmuma ieguvējam pārņemt no darba tiesiskajām attiecībām izrietošās saistības. Proti, Darba likuma 118. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka uzņēmuma nodevēja tiesības un pienākumi, kas izriet no uzņēmuma pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet uzņēmuma ieguvējam. Uzņēmuma nodevējs ar pārejas brīdi zaudē darba devēja statusu, bet uzņēmuma ieguvējs šo statusu iegūst. Tādējādi uzņēmuma pārejas rezultātā darba tiesiskās attiecības tiek turpinātas pie uzņēmuma ieguvēja (uz pārejas brīdi spēkā esošā darba līguma saistības pāriet pie uzņēmuma ieguvēja, līdz ar to darba līgums nav jāpārslēdz), un darbinieki pie uzņēmuma ieguvēja var izmantot visas tās tiesības, kas iegūtas pie uzņēmuma nodevēja.

Paskaidrojam, ka Darba likuma 117. panta pirmās daļas izpratnē uzņēmuma pāreja ir uzņēmuma vai tā patstāvīgas, identificējamas daļas (saimnieciskas vienības) nodošana citai personai uz līguma, administratīvā vai normatīvā akta, tiesas sprieduma vai kāda cita pamata, kas radies starp pusēm ārpus to līgumiskajām saistībām, kā arī komercsabiedrību apvienošana, sadalīšana vai pārveidošana. No minētā regulējuma izriet, ka uzņēmuma pāreja ir jebkuras organizatoriski saimnieciskas vienības, kas sastāv no mantas un saistībām, jebkāda veida tiesiska pāreja citai personai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas