E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28685
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Kadastrālā uzmērīšana un nelikumīga būvniecība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2023
Maija

Plānojam sadalīt ēku dzīvokļa īpašumos, taču sāk veidoties nesaskaņas par precīzām katra īpašnieka tiesībām. Īpašums sadalīts domājamās daļās mantošanas ceļā, bet dažas vēlāk pārdotas citiem, kā arī domājamās daļas nesaskan ar lietošanā esošo dzīvokļu platību. Vai kadastrālās uzmērīšanas lieta ir derīga ēkas sadalīšanai dzīvokļa īpašumos, ja tajā ir vairākas atzīmes par nesaskaņotu būvniecību, kas pēc tam nav legalizēta? Vai ir nozīme tam, ka pēc šādas pārbūves mainījusies telpu grupas (dzīvokļa) platība pievienoto koplietošanas telpu dēļ? Kādā gadījumā būtu jāveic kadastrālā uzmērīšana?

A
atbild:
01. martā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Kopīpašnieki ir tiesīgi kopīpašumu izbeigt, izveidojot atsevišķus dzīvokļa īpašumus saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu, labprātīgi vienojoties vai tiesas ceļā, ja starp kopīpašniekiem ir nesaskaņas. Nav prasības, lai lietošanā esošā kopīpašuma daļa precīzi atbilstu domājamai daļai. Tā kā tiks veidoti atsevišķi dzīvokļa īpašumi un ir nelikumīga būvniecība, saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumu un Ministru kabineta noteikumiem Nr.263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” būs jāveic kadastrālā uzmērīšana. Tad tiks fiksētas faktiskās dzīvokļu īpašumu platības pēc pārbūves.

Būvniecība, kas veikta bez būvatļaujas vai apliecinājuma kartes, vai paskaidrojuma raksta, saskaņā ar Būvniecības likuma 18. panta otro daļu ir patvaļīga būvniecība, un, pirms veikt jebkādas tiesiskas darbības ar objektu, veiktā būvniecība jālegalizē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas