E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28684
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu piemērošana ienākumiem no saimnieciskās darbības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2023
Sergejs

Privātpersona šobrīd izīrē savus divus dzīvokļa īpašumus (vienu juridiskai un otru fiziskai personai , abām līgumi ar 10% likmi reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā (VID)) un kopējie ienākumi no tā neto  800 eiro neto mēnesī. Tagad nav pašnodarbinātā statusa, bet persona grib to reģistrēt uz savu pamatdarbu ar profesionālu  māksliniecisku virzienu un plānotiem ienākumiem no tā līdz 500 eiro mēnesī.  Vai pēc pašnodarbinātā statusa  reģistrēšanas  būs  jāmaksā papildu sociālais nodoklis vai ne? Kā VID aprēķina nodokļus? Vai tas tiek attiecināts uz  visiem kopējiem ienākumiem (no izīrēšanas un mākslinieciskās darbības), vai tikai pašnodarbinātai personai jāmaksā nodoklis tikai no ienākumiem? 

A
atbild:
10. martā, 2023

Situācijā, ja personai ir reģistrēta paziņotā saimnieciskā darbība VID (nekustamā īpašuma izīrēšanas ienākumam, piemērojot 10% likmi) un papildus reģistrēta saimnieciskā darbība radošā jomā (mākslinieciskā darbība), nodokļu aprēķināšanas vajadzībām ieņēmumi no mākslinieciskās darbības netiek vērtēti kopā ar nekustamā īpašuma izīrēšanas ieņēmumiem.

Tātad tikai par gūto ienākumu saimnieciskās darbības laikā no mākslinieciskās darbības jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk - obligātās iemaksas) kā pašnodarbinātajam un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Obligātās iemaksas jāaprēķina pašam saimnieciskās darbības veicējam, un tās ir tieši atkarīgas no saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma apmēra, vērtējot šo rādītāju viena kalendārā mēneša laikā, bet deklarējot to ceturkšņa “Pašnodarbinātā vai darba ņēmēja ziņojumā” - no ienākuma apmēra mēnesī ir atkarīga piemērojamā obligāto iemaksu likme (ienākumam līdz 620 eiro mēnesī tiek piemērota obligāto iemaksu likmi – 10%).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas