E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28667
Lasīšanai: 3 minūtes

Domstarpības par darba tiesiskajām attiecībām risināmas starp pusēm pārrunās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2023
edgars

Vai darba ņēmējs ir tiesīgs prasīt paskaidrojumu no darba devēja? Vai darba devējam tas ir jāsniedz? Līdzīgi kā uzņēmums no darbinieka prasa paskaidrojumu situācijā, kad netiek pildīts līgumā atrunātais, darbiniekam jābūt iespējai prasīt paskaidrojumu no uzņēmuma, piem., par visu nepieciešamo instrumentu darba veikšanai, ko paredz līgums, nenodrošināšanu.

A
atbild:
23. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 51. panta otrajā daļā noteikts, ka darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu. Attiecīgi minētā likuma norma nosaka vispārīgu principu, ka darba devējs nav tiesīgs pieprasīt no darbinieka, lai darbinieks darbu veic pats ar saviem instrumentiem vai iekārtām, kā arī nav tiesīgs likt darbiniekam pašam iegādāties aprīkojumu darba veikšanai. Tas nozīmē, ka darba izpildei nepieciešamā darba aprīkojuma un cita inventāra nodrošināšana ir darba devēja pienākums.

Ja darba tiesisko attiecību ietvaros netiek nodrošinātas darbinieka tiesības, darba devējs neveic tam darba tiesisko attiecību ietvaros noteiktos pienākumus vai ja starp pusēm rodas citas ar darba tiesiskajām attiecībām saistītas domstarpības, sākotnēji tās risināmas starp pusēm pārrunās. 

Ja darbinieku neapmierina pārrunu rezultāts, darbinieks savu aizskarto tiesību aizsardzībai saskaņā ar Darba likuma 94. pantu ir tiesīgs iesniegt sūdzību, proti, darbiniekam ir tiesības savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā iesniegt rakstisku sūdzību uzņēmumā attiecīgi pilnvarotai personai (tiesības iesniegt sūdzību, lai aizstāvētu darbinieka tiesības un intereses, ir arī darbinieku pārstāvjiem).

Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Darbiniekam un darbinieku pārstāvim ir tiesības piedalīties sūdzības izskatīšanā, sniegt paskaidrojumus un izteikt savu viedokli.

Papildus norādām, ka nav pieļaujama jebkādu nelabvēlīgu seku radīšana darbiniekam saistībā ar sūdzības iesniegšanu un izskatīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas