E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28584
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par laulības šķiršanu, atrodoties ieslodzījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2023
Mārīte

Labdien! Draugs, atrodoties ieslodzījumā, pie notāra reģistrēja laulību, kura formāli pastāvēja pusgadu. Tagad draugs šo laulību vēlas šķirt, joprojām atrodoties ieslodzījumā. Ar ko viņam sākt, ja sieva nepildīja dotos solījumus un ir pret šķiršanos? Vai šādā gadījumā var vērsties pie notāra vai tiesā? Kāda būs izdevumu apmaksas kārtība?

A
atbild:
09. februārī, 2023

Notārs laulību var šķirt tikai tad, ja abi laulātie par to vienojas, tas ir noteikts Civillikuma 69. pantā.

Pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, laulību šķir tiesa saskaņā ar Civillikuma 70. pantā noteikto. Likuma 69. un 71. pantā ir noteikts, ka laulību var šķirt tad, ja laulība ir izirusi. Laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un vairs nav sagaidāms, ka laulātie to atjaunos.

Pieteikumu par laulības šķiršanu tiesā var iesniegt šeit, autorizējoties ar internetbanku, eID vai eParakstu.

Savukārt tiesāšanās izdevumi ir noteikti Civilprocesa likuma 33. pantā: “Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā – 145 eiro, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas noteiktā kārtībā atzīta par bezvēsts promesošu, vai ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, – 15 eiro.” Likuma 43. panta ceturtajā punktā ir paredzēts, ka “tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvo to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atliek valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadala to termiņos”. Šajā gadījumā pieteicējam jāinformē tiesa par savu mantisko stāvokli.

Lai šķirtu laulību, tiesas procesā ir jāpiedalās abām pusēm, tomēr situācijā, kad viena no pusēm atrodas ieslodzījumā un tai nav iespējas ierasties, tiesa par pietiekamu lietas izskatīšanai var atzīt rakstveida paskaidrojumu vai lemt par lietas izskatīšanu videokonferences režīmā.

Papildu skaidrojumu līdzīgā jautājumā varat lasīt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas