E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28570
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var ierosināt būvniecību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
Luīze

Labdien! Uz zemesgabalu ir īpašuma tiesības, un tas ir ierakstīts zemesgrāmatā. Uz tā atrodas ēkas. Ēkas ir domājamās daļās. 1/2 domājamās daļas ir manā īpašumā, bet otrai 1/2 domājamai daļai īpašnieks miris jau vairāk nekā 10 gadus (nav mantinieku un nav ierakstīts arī zemesgrāmatā). Ja uz šī zemesgabala tiek plānots būvēt vēl vienu ēku (dzīvojamo māju), vai tiks izsniegta būvatļauja? Vai nav jāveic saskaņošana ar ēkas īpašnieku, kura nav? Ja saskaņošana nav jāveic ar ēkas īpašnieku, vai nevar rasties apgrūtinājumi nākotnē, kas nav saistīti ar šīs domājamās daļas ēkām (kas šobrīd nav īpašumā)? Piemēram, ja izsolē uz bezīpašnieka domājamām daļām uzvar kāda trešā persona, vai tā nevar pretendēt uz citām priekšrocībām (māju, kas tiks būvēta, zemi u. tml.)? Paldies!

A
atbild:
07. februārī, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, un saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 3. 1. punktu lasītājs ir tiesīgs vienpersoniski ierosināt būvniecību uz viņa īpašumā esošās zemes, ja zemesgrāmatā viņš ir reģistrēts kā vienīgais zemes īpašnieks. Lēmumu par būvatļaujas izsniegšanu un būvniecības prasībām pieņems attiecīgās pašvaldības būvvalde, kā to noteic Būvniecības likuma 14. panta trešās daļas 1. punkts.

Civillikuma 968. pants noteic, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota būve ir atzīstama par zemes daļu, līdz ar to tā būs zemes īpašniekam piederoša, un citas personas nevar uz šo būvi pretendēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas