E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28569
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba alga un tās izmaiņas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
es

Labdien! Strādāju algotu darbu valsts iestādē – skolā par apkopēju. Ir iesniegta algas grāmatiņa, strādāju arī otrā darbā (arī par apkopēju), taču algas grāmatiņas nav. No 2023. gada skola, kurā strādāju, algu paaugstināja, bet otra darba vieta, kurā nav algas grāmatiņas, to nepaaugstināja. Vai otra darba vieta rīkojās tiesiski?

A
atbild:
21. februārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Persona, kurai ir noslēgti darba līgumi ar vairākiem darba devējiem, algas nodokļu grāmatiņu atvieglojumu saņemšanai saprotamu iemeslu dēļ var iesniegt tikai vienā darba vietā. Jānorāda, ka algas nodokļu grāmatiņa nav saistīta ar darba līgumos nolīgtās darba samaksas apmēru un tā pārskatīšanu.

Lai sniegtu precīzu atbildi jūsu situācijā, būtu nepieciešams zināt daudz precīzākus abu darba līgumu noteikumus –, kāds ir nolīgtais darba laiks (pilnais vai nepilnais), kāda ir nolīgtā darba laika uzskaite (normāls vai summētais), kāda ir nolīgtā darba samaksa (konkrēta amata alga vai stundas likme).

Visticamāk, ar skolu noslēgtajā darba līgumā izmaiņas ir veiktas atbilstoši no 2023. gada valstī noteiktās minimālās darba algas izmaiņām, kas ir 620 eiro par nolīgtu pilna laika darbu. To nosaka MK noteikumi Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu”.

Ja jūsu nolīgtā darba alga ir augstāka par valstī noteikto minimālo algu, tad darba algas izmaiņas ir pušu vienošanās jautājums.

Ja tomēr ir nolīgta minimālā darba alga, jums ir tiesības vērsties pie otra darba devēja un lūgt skaidrojumu, vai darba līgumā nolīgtais atbilst 2023. gadā noteiktās minimālās darba algas likumīgajam apmēram.

Savukārt, ja otrā darba vietā jums ir nolīgts nepilns darba laiks, tad darba samaksai ir jābūt aprēķinātai proporcionāli, ievērojot minimālās algas apmēru, kas ir spēkā no 2023. gada.

Ja jūsu darba līgumā ir nolīts summētais darba laiks, tad minimālo stundas tarifa likmi aprēķina, izmantojot šādu formulu:

TLmin = MDA/h, kur

TLmin – minimālā stundas tarifa likme eiro;

MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga (620 eiro no 2023. gada 1. janvāra).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas