E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28556
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja viens no laulātajiem neierodas uz šķiršanās procesu tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2023
Tatjana

Sveiki! Esmu iesniegusi tiesā prasību par laulības šķiršanu. Atbildētājs piekrīt šķirt laulību, taču nepiekrīt iemeslam, kāpēc es nolēmu šķirt laulību, un uzrakstīja, ka tas, kas bija rakstīts no manas puses, neatbilst patiesībai. Esmu pārliecināta, ka atbildi tiesai rakstīja atbildētāja māte. Man ir pierādījumi, ka lielākā daļa no tā, kas tur ir rakstīts, neatbilst patiesībai. Dienā, kad bija tiesas sēde, atbildētājs uz to neieradās un neinformēja par savu neierašanos. Viņa neierašanās dēļ un tāpēc, ka viņš nepiekrīt manis teiktajam, tiesas sēde tika pārcelta. Vai man būs jāmaksā par atkārtotām tiesas sēdēm? Cik reižu var pārcelt tiesas sēdi? Vai tiesa varēs šķirt laulību automātiski, ja viņš neieradīsies uz turpmākajām tiesas sēdēm?

A
atbild:
09. februārī, 2023

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta pirmajā punktā noteikto laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm.

Gadījumā, ja lietas dalībnieks bez attaisnojoša iemesla neierodas uz tiesas sēdi, tiesa viņam var piemērot naudas sodu atbilstoši Civilprocesa likuma 150. pantā noteiktajam. Likuma 156. pantā ir noteikts: “Ja lietas dalībnieks, kas nav ieradies tiesas sēdē, nav laikus paziņojis tiesai savas neierašanās iemeslu, tiesa var uzlikt šai personai naudas sodu līdz 80 eiro. Ja kāds no lietas dalībniekiem neierodas tiesā tādu iemeslu dēļ, kurus tiesa atzīst par neattaisnojošiem, tiesa var uzlikt šai personai naudas sodu līdz 150 eiro.”

Likums paredz –, ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, viņu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā.

Jums papildus nav jāmaksā. Tomēr ir jāņem vērā, ka, izskatot lietu vairākas reizes, pieaug ar lietas izskatīšanu tiesā saistītie izdevumi, kā, piemēram, dokumentu atvasinājumu izgatavošana, kopēšana, dokumentu cauršūšana, un citi izdevumi, kas noteikti MK noteikumos Nr. 96 “Noteikumi par tiesas sniegtajiem maksas pakalpojumiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas