E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28553
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā notīrīt grafiti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2023
Nora Grigane-Grīsle

Uz daudzdzīvokļu nama fasādes sienas tika uzzīmēts grafiti. Apsaimniekotājs ir aizkrāsojis sienas ar baltu krāsu. Pa virsu šai krāsai atkal tika uzzīmēts grafiti. Apsaimniekotājs sola vēlreiz nokrāsot sienas – par to ir saņemta rakstiska atbilde uz iesniegumu. Ēka ir būvēta no dzelteni rozā krāsas ķieģeļiem. Vēsturiski fasāžu sienas nav krāsotas. Manuprāt, apsaimniekotāja rīcība pēc būtības neatšķiras no vandāļu grafiti zīmēšanas, jo tai pamatā nav ne saskaņota projekta, ne īpašnieku vairākuma piekrišanas. To norādīju apsaimniekotājam. Viņam ir citāds viedoklis. Vai apsaimniekotāja rīcība ir likumiska un pieļaujama? Lūdzu, dodiet padomu, kā pareizi rīkoties, lai apsaimniekotājs saved kārtībā fasādi, noņemot grafiti no sienām ar speciālu aparatūru (to palūdzu savā iesniegumā), nevis izšķērdē īpašnieku kopējo naudu, no jauna krāsojot fasādi, kura nav paredzēta krāsošanai, tādējādi turpinot ēkas vizuālā tēla kropļošanu! Dzīvokļu īpašnieku kopības aktivitāte diemžēl nav augstā līmenī. Ar cieņu un paldies par atbildi!

A
atbild:
03. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Attiecībā uz būvju uzturēšanu katra pašvaldība var izdot savus saistošos noteikumus. Piemēram, saskaņā ar Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošo noteikumu 13. punktu īpašniekam ir jāuztur būvju fasādes un citas ārējās konstrukcijas tādā tehniskajā stāvoklī un ārējā izskatā, kas nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo ainavu.

Par daudzdzīvokļu fasādes uzturēšanu atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantam būtu jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai. Ja vēlaties notīrīt grafiti, par to, kādā veidā to izdarīt, ir jāvienojas dzīvokļu īpašniekiem, jāparedz šiem darbiem finanšu līdzekļi un jāuzdod mājas pārvaldniekam veikt konkrētos darbus.

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, – aptaujas veidā (turpmāk – aptaujas veidā) (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šī likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas