E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28517
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ienākumu no vienīgā zemesgrāmatā reģistrētā īpašuma pārdošanas, ieguldot funkcionāli līdzīgā, ar nodokli neapliek

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Natālija

Labdien! Vai būs jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas šādā situācijā? Man pieder divi dzīvokļi. Dzīvoklis Nr. 1 man pieder 12 gadus (10 no tiem tā ir mana deklarētā dzīvesvieta). Dzīvoklis Nr. 2 man pieder gandrīz divus gadus (nopirkts ar hipotekāro kredītu, pēdējo pusotru gadu tā ir mana deklarētā dzīvesvieta). Es gribu pārdot dzīvokli Nr. 2, jo sarežģīti nomaksāt kredītu. Pārdošanas cena būs par 25 000 eiro augstāka nekā pirkuma cena. Gada laikā es nopirkšu citu dzīvokli, kurā būs ieguldīti minētie 25 000 eiro. Vai man būs jāmaksā 20% nodoklis no 25 000 eiro? Ja es pirmo dzīvokli uzdāvināšu vīram dāvinājuma līguma pamatā (piemēram, 20 dienas pirms tam), tad pārdošanas brīdī tas būs mans vienīgais īpašums. Kā būs ar nodokļiem šajā gadījumā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Inita Kabanova, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti skaidro:

“Ja dzīvokli Nr. 1 uzdāvināsiet vīram, tad uz pārdošanas brīdi dzīvoklis Nr. 2 būs jūsu vienīgais īpašums.

Dāvinot nekustamo īpašumu vīram, netiek gūts ienākums, tātad jums kā dāvinātājam neveidojas ar nodokli apliekams objekts, un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (turpmāk – nodoklis) nav jāmaksā.

Ienākums no vienīgā zemesgrāmatā reģistrētā nekustamā īpašuma atsavināšanas, ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas, nav apliekams ar nodokli.

Ienākumam, kas no jauna ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas, ir jābūt ne mazākam kā starpībai starp nekustamā īpašuma pārdošanas cenu, tā iegādes vērtību.

Par ienākuma gūšanas dienu no vienīgā zemesgrāmatā reģistrētā nekustamā īpašuma pārdošanas uzskata nākamo dienu pēc dienas, kad notecējuši 12 mēneši no nekustamā īpašuma pārdošanas dienas, ja faktiskā ienākuma gūšanas diena ir bijusi ne vēlāk par šo dienu.

Ja viss ienākums (jūsu gadījumā – 25 000 eiro) no vienīgā nekustamā īpašuma pārdošanas 12 mēnešu laikā tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, minētais ar nodokli neapliekamais ienākums būs jāuzrāda gada ienākumu deklarācijas pielikumā D1 “Taksācijas gadā Latvijas Republikā gūtie ienākumi”.”

Par jautājumiem, kas saistīti ar nodokļa piemērošanu, jau pirms nekustamā īpašuma darījumiem ieteicams konsultēties ar VID.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas