E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28501
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu starpības piedziņa caur tiesu izpildītāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Iraīda

2016.gadā tiesas spriedumā tika noteikts: “.. piedzīt…150 eiro ik mēnesi .., bet ne mazāk kā Ministru kabineta  noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru..”. Bērna tēvs līdz šim ir maksājis 150 eiro, taču no 2023. gada minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 186 eiro, ko bērna tēvs nepiekrīt maksāt, - maksāšot 150 eiro kā līdz šim. Kas šajā gadījumā jādara? Vai jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai piedzītu visu summu? Ja es nezinu bērna tēva dzīvesvietu, pie kāda zvērināta tiesu izpildītāja būtu jāvēršas? Vai var dokumentus iesniegt, parakstītus ar drošu elektronisko parakstu?

A
atbild:
06. martā, 2023

Norāde, ka vecākam ir jāmaksā uzturlīdzekļi ne mazāk kā Ministru kabineta noteikto uzturlīdzekļu apmērā, tiek ietverta spriedumos, lai vecāks maksātu obligāto minimālo uzturlīdzekļu apmēru neatkarīgi no tās summas, kas tika norādīta spriedumā.

Bērna tēvam pašlaik jāsedz valstī noteiktais minimālo uzturlīdzekļu apmērs - 186 eiro. Ja bērna tēvs turpina maksāt iepriekšējo apmēru - 150 eiro, par radušos starpību jau veidojas uzturlīdzekļu parāds. Lai piedzītu nepieciešamo uzturlīdzekļu parādu, jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš piedzīs tieši parāda summu (starpību starp to, ko vecāks maksā ik mēnesi, un summu, kas ir noteikta kā minimālā uzturlīdzekļu summa).

Civilprocesa 549.panta otrā daļā ir noteikts, ka tiesu izpildītājam jāpieņem izpildei izpildu dokuments, ja parādnieka dzīvesvieta (juridiskajām personām — juridiskā adrese), mantas atrašanās vieta vai darbavieta ir tiesu izpildītāja amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī). Tiesu izpildītājs var pieņemt arī citus izpildu dokumentus, kas jāizpilda tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kā viņš pastāv. Ja nav zināma bērna tēva dzīvesvietas adrese, ir iespējams noteikt zvērinātā tiesu izpildītāja piekritību pēc bērna tēva darbavietas adreses vai, piemēram, pēdējās zināmās bērna tēva dzīvesvietas adreses.

Par dokumentu iesniegšanu elektroniski: Elektronisko dokumentu likuma 3.panta pirmajā daļā paredzēts, ka prasība pēc dokumenta rakstiskas formas elektroniskajam dokumentam izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir elektroniskais paraksts un elektroniskais dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Tāpēc  visu dokumentāciju var iesniegt elektroniski ar derīgu, drošu elektronisko parakstu, kas tiek pielīdzināts dokumentu iesniegšanai klātienē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas