E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28414
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai jāmaksā dzīvokļa rēķinu parāda procenti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2023
ainars

Vai trūcīgai mājsaimniecībai drīkst piemērot parāda procentus dzīvokļa rēķinam?

A
atbild:
18. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Daudzdzīvokļu māju kopīpašniekiem saistošs ir apsaimniekošanas līgums, kas tiek noslēgts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā. Apsaimniekošanas līguma noteikumus pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto balsu skaitu par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.

Ja atbilstoši apsaimniekošanas līgumam ir noteikta kavējuma nauda par rēķinu nomaksu, tad tā ir jāmaksā visiem dzīvokļu īpašniekiem – rēķinu kavētājiem.

Civillikuma 1765. pants noteic, ka procentu apmērs cieši jānosaka aktā vai darījumā. Ja tas nav darīts, kā arī tajā gadījumā, ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tas ir, seši procenti no simta gadā.

Ja jūsu mājsaimniecība atzīta par trūcīgu vai maznodrošinātu, jums ir iespēja griezties pašvaldībā un lūgt piešķirt mājokļa pabalstu. Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” noteikts, ka mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas