E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28387
Lasīšanai: 5 minūtes

Kāpēc ir tik maza GMI summa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2023
Janīna

Labdien! Dzīvē ir noticis tā, ka viena audzinu bērnu, kuram ir 7 mēneši. Interesē jautājums par garantēto iztikas minimumu. Saņemu bērna kopšanas pabalstu 170 eiro, līdz šim līdzīgu summu saņēmu arī GMI, bet no janvāra saņemu tikai 14 eiro. Kopā par diviem mums sanāk ap 185 eiro. Tā arī no sociālā dienesta nesapratu, kāpēc šogad ir mazāk. Izdzīvot ar tādu naudu nav iespējams, īpaši Rīgā. Vai bērna kopšanas pabalsts arī tiek pieskaitīts, aprēķinot GMI pabalstu? Vai man aprēķinātā naudiņa patiešām var būt tik maza (diviem cilvēkiem – 185 eiro)? Vai ir iespējami vēl kādi pabalsti? Esmu izmisumā, jo nezinu, kā uzturēt bērnu.

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo palīdzību trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem sniedz pašvaldība, izvērtējot mājsaimniecības ienākumus. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzēti divi pamatpabalsti – garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts un mājokļa pabalsts. GMI pabalstu piešķir mājsaimniecībai, kura atbilst trūcīgas mājsaimniecības statusam un kuras pēdējo trīs mēnešu vidējie ienākumi mēnesī ir mazāki par GMI – 109 eiro, ja cilvēks dzīvo viens, vai 185 eiro, ja ir divas personas mājsaimniecībā. GMI slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. GMI pabalsts ir paredzēts iedzīvotājiem, kuriem nav nekādu ienākumu vai ir ļoti niecīgi ienākumi. GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI sliekšņu summu mājsaimniecībai un mājsaimniecības ienākumiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” sociālajā dienestā jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Tajā ir norādīts, kādus ienākumus ņem vērā, lai piešķirtu sociālo palīdzību. Bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu līdz bērna divu gadu vecuma sasniegšanai ir ienākums, kuru ņem vērā mājsaimniecības kopējos ienākumos.

Iztikas līdzekļu deklarācijā tiek norādīti ienākumi par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem, kā arī neregulāra rakstura ienākumi un saņemtie maksājumi pēdējos 12 mēnešos.

Likuma 36. pantā ir noteikts, ko pašvaldības sociālais dienests nevērtē kā ienākumu, lai noteiktu atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam un sociālās palīdzības piešķiršanai.

Pašvaldības piešķir arī citus pabalstus un saistošajos noteikumos nosaka, kurām trūcīgo/maznodrošināto iedzīvotāju grupām tiek sniegta palīdzība un kādā apmērā. Papildu atbalstu pašvaldības paredz šai apkures sezonai. Rīgā deklarētajam iedzīvotājam ir tiesības uz mājokļa pabalstu īres, apsaimniekošanas un citu komunālo maksājumu segšanai, ja pēc šiem izdevumiem paliek mazāk nekā 327 eiro pirmajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro katrai nākamajai personai.

Galvaspilsētā sociālā palīdzība noteikta Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 49 “Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā”.

Neesat norādījusi, vai saņemat līdzekļus no bērna tēva. Ja ne, tad ir jautājums par uzturlīdzekļiem. Uzturlīdzekļi netiek pieskaitīti ienākumiem, ja nepārsniedz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam, izņemot gadījumu, kad uzturlīdzekļi tiek maksāti, pamatojoties uz tiesas nolēmumu. Ja bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus vai ja vecāki nespēj vienoties par lielāku uzturlīdzekļu apjomu, jāvēršas tiesā. Ja arī pēc tiesas lēmuma otrs vecāks nemaksā uzturlīdzekļus, tad viņa vietā naudu var saņemt no valsts (Uzturlīdzekļu garantiju fonda), un šim vecākam krājas uzturlīdzekļu parāds pret valsti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas