E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28367
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kādā apjomā drīkst publicēt amatpersonas datus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2023
Ērika

Kādā apjomā drīkst publicēt amatpersonas datus? Pašvaldība savā mājaslapā ir publicējusi amatpersonas vārdu, uzvārdu, ieņemamo amatu un algas apjomu 2019. gada februārī. Vai tā nav personas datu aizsardzības pārkāpšana? Dati ir vienkārši atrodami, meklējot caur Google, ievadot personas vārdu un uzvārdu.

A
atbild:
20. februārī, 2023

Labdien!

Personas vārds, uzvārds, amats un aprēķinātais atalgojums ir personas dati, to publicēšana interneta vietnē uzskatāma par personas datu apstrādi, un uz to attiecas Vispārīgā datu aizsardzības regula (Datu regula).

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes tiesas 2019. gada 7. marta spriedumu lietā Nr. 2018‑11‑01 amatpersonu atalgojumi interneta vietnē vairs netiek publicēti. Minētajā spriedumā par spēkā neesošu no to spēkā stāšanās brīža tika atzīta Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta 9.2 daļas 1. un 2. punkta norma, kas paredzēja pienākumu katru mēnesi publicēt visām amatpersonām un darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un citas naudas summas, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķināto summu. Saskaņā ar konkrēto spriedumu pašvaldībai bija pienākums dzēst atbilstoši minētajai normai publicētos datus (tai skaitā piesaistītās datnes) no pašvaldības mājaslapas.

Ņemot vērā minēto, norādām, ka pašvaldībai bija tiesības veikt personas datu apstrādi (publicēt norādīto informāciju, identificējot katru nodarbināto) līdz brīdim, kamēr pastāvēja Datu regulas 6. panta 1. punktā noteiktais tiesiskais pamats (konkrētajā gadījumā, likumā noteikta pienākuma izpilde). Kad attiecīgā likuma norma zaudēja spēku, pašvaldībai bija jāatrod cits tiesiskais pamats, piemēram, cits normatīvais regulējums, vai arī attiecīgie dati bija jāizdzēš. Ja datu apstrāde turpināta pēc konkrēto normu atzīšanas par spēkā neesošām, tai skaitā konkrētā informācija joprojām ir publiski pieejama, personas datu apstrāde nav atbilstoša Datu regulai.

Tāpat pašvaldībai šajā gadījumā tīmekļvietnei būtu jāpiemēro tāds tehniskais risinājums, lai attiecīgo informāciju nevarētu iegūt, ievadot personas datus Google meklētājā.

Sprieduma teksts ir pieejams Satversmes tiesas mājaslapā.

Vienlaikus, ja konkrētā informācija ir pieejama Google meklētājā un vairs nav aktuāla, kā arī nepastāv tiesisks pamats tās publiskai pieejamībai, ikvienam ir tiesības realizēt Datu regulā noteiktās tiesības “tikt aizmirstam” un vērsties pie meklētājprogrammas uzturētāja ar pieprasījumu konkrēto informāciju izņemt no meklēšanas sarakstiem. Datu valsts inspekcijas tīmekļvietnē ir pieejams saraksts ar kritērijiem, kas tiek ņemti vērā par personu iesniegto sūdzību par “tiesībām tikt aizmirstam” interneta vidē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas